Met een mediator

Bij mediation kunt u samen met 1 advocaat-mediator alle onderwerpen van de scheiding regelen. Zo kunt u onderling de afspraken maken over de kinderen, uw woning, uw bedrijf, de financiën en de verdeling van de inboedel en hoeft u hiervoor niet naar de rechter.

 

Elke advocaat-mediator van Uiteen is volledig gespecialiseerd in scheidingsmediation.

 

Hoe ziet een mediationtraject eruit?

 

STAP 1: Benader uw ex-partner

Benader uw ex-partner met het verzoek of hij of zij aan het mediationtraject wil deelnemen. Lukt dit niet, dan kan de mediator helpen. Er wordt een afspraak gemaakt voor een eerste gesprek. Dit kan ook online, via Skype, Zoom of Teams.

STAP 2: Werkafspraken

Tijdens het eerste gesprek bespreken we de spelregels die in de mediationovereenkomst staan. Iedereen weet daardoor waar hij aan toe is. De echtgenoten en de mediator ondertekenen de overeenkomst. Daarna begint de mediation. Er wordt een online omgeving geopend waar alle partijen hun stukken in kunnen oploaden en kunnen zien. We bepalen welke onderwerpen besproken moeten worden en praten over de spoedeisende problemen. Is daar een oplossing voor? We maken werkafspraken voor het vervolg.

STAP 3: Werken aan communicatie

We werken aan de onderlinge communicatie; wat is nu echt het probleem? Zit er oud zeer in de weg dat besproken moet worden?

STAP 4: Verzamelen informatie

We verzamelen en delen relevante informatie, zoals bankafschriften of een taxatierapport van een huis.

STAP 5: Afspraken maken

De echtgenoten onderhandelen over alle problemen waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Daarna maken ze afspraken.

STAP 6: Afspraken vastleggen

De advocaat-mediator legt de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan. Als iedereen akkoord is, ondertekenen de echtgenoten. De advocaat-mediator dient het verzoek tot echtscheiding in waarbij ook wordt verzocht om het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan te bekrachtigen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken ook door de rechter worden vastgelegd. Daarna worden de afspraken uitgevoerd. De woning wordt bijvoorbeeld verkocht en de spullen worden verdeeld zoals het tijdens de mediation afgesproken is.

Wat kan ik zelf regelen?

1. BENADER UW PARTNER ZELF:
Wijs uw partner op de mogelijkheid om de echtscheiding door mediation te regelen.

2. VERZAMEL INFORMATIE:
Bij uw mediator kunt u een lijst opvragen met alle gegevens die nodig zijn bij een echtscheiding. Maak een map aan en verzamel deze informatie. Hoe completer deze stukken zijn, hoe beter uw mediator u kan helpen.

3.KIJK ALVAST NAAR HET OUDERSCHAPSPLAN:
Probeer om met uw partner -indien u kinderen hebt- alvast te kijken of u tot een ouderschapsplan kunt komen. In het ouderschapsplan staan uw afspraken over de kinderen. Het opstellen van een ouderschapsplan is een voorwaarde om te kunnen scheiden. Een model ouderschapsplan kunt u opvragen bij uw mediator.

De voordelen van scheidingsmediation

Wij kunnen niet met elkaar praten; is mediation wel geschikt voor ons? Wat gebeurt er als de mediation mislukt? Zijn mediationafspraken net zo geldig als een uitspraak van de rechter?

Mediation heeft veel voordelen. Zo is een mediationtraject veel korter dan een procedure bij de rechtbank. Met drie besprekingen kunnen de problemen zijn opgelost, terwijl een procedure bij de rechtbank jaren kan duren. Bovendien is mediation veel goedkoper. De echtgenoten betalen samen de kosten van de mediator. Bij een procedure bij de rechtbank moet ieder de eigen advocaat betalen. Daarnaast betaalt iedereen de proceskosten (ook wel ‘griffierechten’ genoemd). Ten slotte wordt bij mediation het echte probleem aangepakt. Soms gaat een onenigheid over geld helemaal niet over geld, maar over andere problemen binnen de relatie. Oud (en nieuw) zeer maakt een procedure vaak ingewikkeld en langdurig. Een rechter besteedt daar (bijna) geen aandacht aan, een mediator doet dit wel. Door oud zeer op te lossen, wordt het echte probleem (voorgoed) opgelost.

Mediation werkt ook als de partijen niet met elkaar praten. De mediator bespreekt waarom het contact zo moeilijk of onmogelijk is. De echtgenoten werken aan hun onderlinge communicatie.

Jullie komen er ondanks een mediation niet uit? Schakel dan een advocaat in. De mediator mag niet de advocaat van een van de echtgenoten zijn. Afspraken die tijdens de mediation zijn gemaakt en vastgelegd in een ondertekende overeenkomst, blijven gelden. Ook als de mediation stopt voordat alles is geregeld. Een mediationtraject werpt altijd vruchten af, ook als deze tussentijds wordt beëindigd. Zo kan de verzamelde informatie in de procedure bij de rechtbank worden gebruikt. Bovendien stuurt de rechtbank deelnemers vaak toch nog door naar mediation. Dit doet de rechtbank niet zo snel als er al een mediationtraject is geprobeerd.

Tips

Uw situatie is nu met een scheiding op komst al lastig genoeg. De ervaring leert dat deze tips u helpen om het scheidingsproces beter te doorlopen.

1. BEREID U VOOR:
Kom voorbereid naar het overleg. Een echtscheidingsprocedure kost, hoe u het ook wendt of keert, veel geld. U betaalt een relatief hoog bedrag voor iets waarvan u dacht dat u het nooit zou overkomen en waar u niet op zit te wachten. Zorg ervoor dat u al de gegevens van de checklist die u van de advocaat krijgt hebt verzameld. Lukt het niet om alle gegevens te verzamelen? Dan kan uw advocaat u hier uiteraard bij helpen.

2. UW FINANCIËLE POSITIE NA DE SCHEIDING
Ga na hoe uw financiële situatie er na de scheiding uit zal zien. Wat zullen uw kosten dan zijn? En uw inkomsten? Op welke fiscale toeslagen hebt u na een scheiding recht? Denk aan het kindgebonden budget, inkomensafhankelijke combinatiekorting, kinderopvangtoeslag, etc. Zo krijgt u wat meer zekerheid over uw financiën. De advocaat kan u hier uiteraard bij helpen.

3. SCHAKEL HULP IN:
Als u emotioneel gezien veel moeite hebt met het verwerken van de scheiding, schakel dan tijdig professionele hulp in. Als u te lang in de verdriet- of boosheidsfase van het “rouwproces” zit, kan dit u belemmeren om op een juiste wijze na te denken over de toekomst.

Zelf regelen?

Vraag het ‘Uiteen scheidingspakket’ aan. Met verdiepende informatie en tips over wat je zelf alvast kan regelen.

Vraag het pakket aan

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw specifieke situatie?

Maak een afspraak

Contact?

Uiteen is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur - 17 uur. Buiten kantooruren? Plan een telefonische afspraak

Maak een belafspraak

Scheiden en ...

familierecht

Financiën

Hoeveel geld heb ik straks? Wat doen we met ons bedrijf? Hoeveel krijg ik? Hoeveel moet ik betalen? Wat is fair? Kom ik na de scheiding rond?

bekijk alles

familierecht

Kinderen

Hoe vaak zijn de kinderen na de scheiding bij mij? En bij mijn ex? Hoe lopen de kinderen zo min mogelijk schade op?

bekijk alles

familierecht

Internationaal

Ik woon in het buitenland; kan ik in Nederland scheiden? Kan ik mijn kinderen mee terugnemen naar Nederland? Mag ik met mijn kinderen verhuizen naar het buitenland?

bekijk alles

familierecht

Onderneming

Loopt mijn onderneming gevaar? Kan ik mijn onderneming buiten de scheiding houden? Wat zijn mijn plichten? Waarop heb ik recht?

bekijk alles

familierecht

Alimentatie

Moet ik partneralimentatie betalen? Hoe verdelen we de kosten van de kinderen? Hoe kan ik de alimentatie wijzigen? Waar heb ik recht op?

bekijk alles