Met een advocaat
Tijdens het eerste gesprek met de advocaat bespreekt u wat uw wensen zijn. Wat wilt u? We leggen uit wat uw situatie is en welke rechten en plichten u heeft. Zijn uw wensen haalbaar? We bespreken mogelijke strategieën en spreken af hoe we de zaak aanpakken. Daarnaast praten we over spoedeisende problemen en kijken we hoe we die snel kunnen oplossen. Ook de kosten van rechtsbijstand en de betaling of vergoeding ervan komen aan bod. Dit gesprek kan ook op afstand plaatsvinden, bijvoorbeeld met Skype, Zoom of Teams.
We zoeken schriftelijk of persoonlijk contact met de andere partij. Als het kan, beginnen we het overleg. We proberen samen tot een oplossing te komen. Als dit lukt, schrijven we de afspraken op in een overeenkomst. Door samen afspraken te maken, voorkomen we lange, dure procedures.
Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan start de advocaat in overleg met u een gerechtelijke procedure.
Nadat iedere partij de standpunten aan de rechtbank heeft gestuurd, plant de rechtbank een zitting. U bereidt de zitting voor met uw advocaat. En gaat er samen met uw advocaat naartoe. Tijdens de zitting wordt geprobeerd het geschil onderling op de lossen. De rechter geeft partijen vaak een duwtje in de rug. De afspraken worden door de rechter schriftelijk vastgelegd. Lukt dat niet, dan doet de rechter uitspraak.
De rechter doet uitspraak en deze uitspraak wordt uitgevoerd.
Is hoger beroep tegen de uitspraak nodig en mogelijk? Dan gaat de advocaat in hoger beroep de beslissing van de rechtbank.
Soms moet er een onafhankelijk oordeel komen, bijvoorbeeld over een hele belangrijke of principiële kwestie. Pas nadat de rechter hierover duidelijkheid heeft gegeven, kunnen de partijen samen verder. Misschien heeft u vaker geprobeerd om samen te praten en lukt het maar niet om het geschil op te lossen. Of misschien wilden de andere partij van begin af aan niet overleggen. De rechter biedt dan een oplossing door een oordeel te geven. De advocaat die u bijstaat, komt alleen voor uw belangen op.
1. Verzamel informatie:
Verzamel documenten die je verhaal onderbouwen. Denk aan Whats’App correspondentie, e-mails, foto’s, etc. Hoe completer de stukken zijn, hoe beter jouw advocaat je kan helpen.
Zelf regelen?
Vraag het ‘Uiteen bewind, mentorschap of curatele pakket’ aan. Daarin lees je verdiepende informatie en tips over wat u zelf alvast kunt regelen.
Vraag het pakket aanContact?
Uiteen is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur - 17 uur. Buiten kantooruren? Plan een telefonische afspraak
Maak een belafspraakBewind, Mentorschap, Curatele en…
bewind, mentorschap, curatele
Benoeming
Hoe vertel ik dat ik een bewindvoerder wil laten benoemen? Wie kan de taak van mentor het best uitoefenen? Waar moet ik het verzoek tot benoeming van een curator indienen?
bekijk allesbewind, mentorschap, curatele
Meerderjarige
Hoe stel ik een matregel in? Hoe kom ik er vanaf? Hoe lang duurt de procedure?
bekijk allesbewind, mentorschap, curatele
Minderjarige
Wanneer kunt u de maatregel toepassen? Vervalt een maatregel automatisch? Wie is verantwoordelijk voor de minderjarige?
bekijk allesbewind, mentorschap, curatele
Ontslag
Ik vertrouw de mentor, bewindvoerder of curator niet meer, wat kan ik doen? De bewindvoerder, mentor of curator voert haar werkzaamheden niet naar behoren uit, wat is de volgende stap?…
bekijk allesbewind, mentorschap, curatele
Rekening en verantwoording
Hoe weet ik of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd? Hoe controleer ik de bewindvoerder, mentor of curator?
bekijk alles