Heb ik een gespecialiseerde advocaat nodig bij een scheiding waar er sprake is van narcisme?
Een scheiding is altijd een impactvolle gebeurtenis. Maar bij een scheiding van iemand die kenmerken van narcisme vertoont, kom je voor nog meer uitdagingen te staan.
- We zien vaak dat mensen tijdens een scheiding niet in hun gewone doen zijn.
- De ex-partners halen soms het slechtste in elkaar naar boven.
- Een scheiding is erg stressvol.
- Veel mensen vertonen tijdens een scheiding kenmerken van een tijdelijke persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme.
- Het is dan ook goed dat je je afvraagt, of je ex altijd al kenmerken van narcisme vertoonde of dat je de kenmerken van narcisme alleen tijdens deze scheiding (en de aanloop daar naartoe) ziet. Als er een diagnose van narcisme is gesteld, dan is dat natuurlijk duidelijk.
Belafspraak plannen
Kenmerken van narcisme die we vaak zien in een scheiding zijn de volgende:
- De schuld van de scheiding ligt altijd bij de ander;
- Weinig begrip en inlevingsvermogen;
- Een conflict wordt niet geschuwd;
- Controlerend gedrag, zoals stalken.
Een scheiding van iemand met (kenmerken van) narcisme geeft veelal extra problemen. Vaak heeft degene die een relatie had met iemand met narcisme zichzelf jarenlang weggecijferd om de lieve vrede te bewaren. Als je tijdens een scheiding opeens wel je grenzen aangeeft, verandert er iets in het systeem. Het is lastig voor degene met narcisme om hiermee om te gaan.
Mogelijkheden bij scheiden met een narcist: mediation, overleg of procedure?
-
- Adviserende rol: we kunnen jou op de achtergrond informeren en adviseren. Op deze manier krijg je advies bij de afwikkeling van de scheiding, maar hoeft jouw ex-partner niet te weten dat je contact met een advocaat hebt.
-
- Juridische bijstand bij overleg met jouw ex-partner: het is natuurlijk het beste als het lukt om in goed overleg tot afspraken te komen. Als advocaat kunnen wij jou hierbij helpen. Onderzoek wijst uit dat een zelfgekozen oplossing van een conflict vaak als meest rechtvaardig wordt ervaren. Een advocaat kan het overleg in goede banen leiden.
-
- Juridische bijstand in een procedure: het kan natuurlijk zo zijn dat het onverhoopt niet lukt om in goed overleg afspraken te maken over de afwikkeling van de scheiding. In sommige gevallen moet een rechter dan de knoop doorhakken.
Hoe gaan wij bij een scheiding van iemand met narcisme te werk?
Eerst wordt getracht om een regeling in onderling overleg tot stand te brengen. De zaken die niet via overleg kunnen worden geregeld, worden aan de rechter voorgelegd.
Wij informeren, adviseren en helpen je bij het maken van weloverwogen keuzes. We behartigen jouw belangen en gaan voor het meest optimale resultaat.
De advocaten en mediators van Uiteen onderscheiden zich door oog te hebben voor alle aspecten die bij de afwikkeling van een scheiding van iemand met kenmerken van narcisme komen kijken, zowel voor het emotionele, financiële als het juridische. Als jij jouw geschil zorgvuldig wilt regelen, dan ben je bij Uiteen aan het juiste adres.
Wat moet jij doen voordat je een advocaat of mediator kan inschakelen?
Het is verstandig om alle relevante informatie en documenten bij elkaar te zoeken.
Hoe werken wij? Als advocaat werken wij op uurtariefbasis.
Ons advies. We raden je aan om na te gaan of je een rechtsbijstandsverzekering hebt, die dekking biedt voor het geschil. Als dit het geval is, kunnen wij je ook verder helpen. Er is namelijk een recht op vrije advocaatkeuze. Dat betekent dat iemand die verzekerd is voor rechtsbijstand zelf kan kiezen door wie hij zijn belangen wil laten behartigen in geval van een juridisch geschil. Dat kan een advocaat of juridisch medewerker in dienst van de rechtsbijstandsverzekeraar, maar dus ook een gespecialiseerd advocaat of mediator van Uiteen.
Reviews van onze cliënten
Hoelang duurt de afwikkeling van een scheiding bij narcisme?
Een procedure bij een scheiding met iemand van narcisme bij de rechtbank neemt veel tijd in beslag. In sommige gevallen gaat dit om een jaar of zelfs nog langer. Mede om die reden motiveren wij onze cliënten graag om te kiezen voor een constructieve aanpak en het overleg te zoeken met de andere belanghebbenden. Een oplossing in overleg is vaak minder kostbaar, sneller en je hebt de uitkomst in eigen hand.
Belafspraak inplannen
Wil je teruggebeld worden om de mogelijkheden te bespreken?