FAQ

Hebt u vragen? Misschien staat het antwoord wel hieronder. Zo niet, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

WAAR VRAAG IK DE OVERLIJDENSAKTE OP?

Dit kan bijvoorbeeld bij de uitvaartondernemer. Lukt dat niet? Vraag dan de akte op bij de gemeente waar de overledene woonde toen hij overleed.

HOE WEET IK OF MIJN OUDER EEN TESTAMENT HEEFT OPGESTELD?

Informeer bij het Centraal Testamentenregister of de overledene een testament heeft gemaakt.

WAAR KAN IK HET TESTAMENT INZIEN?

Als u erfgenaam bent, dan kunt u bij de notaris die het testament heeft gemaakt deze opvragen. Is deze notaris gestopt, dan kunt u bij zijn opvolger terecht. Bekijk hiervoor het opvolgersarchief op www.notaris.nl.

HOE WEET IK OF IK HET TESTAMENT (BENEFICIAIR) MOET AANVAARDEN OF VERWERPEN?

Dat is in elk geval anders. Over het algemeen is het nooit verstandig om zuiver te aanvaarden. Je weet namelijk nooit of er toch nog schulden zijn. Beneficiair aanvaarden heeft wel tot gevolg dat er vervolgens veel zaken geregeld moeten worden. En weet ook dat als u een nalatenschap verwerpt, de nalatenschap over kan gaan op uw kinderen. En hiermee ook de schulden. U zult dan ook namens uw kinderen moeten verwerpen. Ofwel: In welk geval is dit weer anders. Uiteen kan u bij deze keuze helpen.

MAG IK HET HUIS VAN MIJN OVERLEDEN OUDER GAAN OPRUIMEN?

Hier moet u mee oppassen. Immers, het kan zijn dat als u spullen uit de woning meeneemt, dit wordt gezien als een handeling waarmee u de nalatenschap zuiver aanvaardt. De koelkast leeghalen kan natuurlijk wel, maar pas op het meenemen van een sieraad.

Zelf regelen?

Vraag het ‘Uiteen erfpakket’ aan. Met verdiepende informatie en tips over wat u zelf alvast kunt regelen.

Vraag het pakket aan

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw specifieke situatie?

Maak een afspraak

Contact?

Uiteen is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur - 17 uur. Buiten kantooruren? Plan een telefonische afspraak

Maak een belafspraak