Met een advocaat

Hoe ziet een scheidingstraject met een advocaat eruit?

Indien elke ex-partner een eigen advocaat heeft, proberen deze advocaten ook altijd eerst om het overleg op te zoeken. Pas als blijkt dat er geen onderlinge overeenstemming kan worden bereikt, wordt aan de rechter een oordeel gevraagd over de geschilpunten die partijen verdeeld houden.

 

STAP 1: Eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek met de advocaat bespreekt u wat uw wensen zijn. Wat wilt u? We leggen uit wat uw situatie is en welke rechten en plichten u heeft. Zijn uw wensen haalbaar? We bespreken mogelijke strategieën en spreken af hoe we de zaak aanpakken. Daarnaast praten we over spoedeisende problemen en kijken we hoe we die snel kunnen oplossen. Ook de kosten van rechtsbijstand en de betaling of vergoeding ervan komen aan bod. Dit gesprek kan ook op afstand plaatsvinden, bijvoorbeeld met Skype, Zoom of Teams.

STAP 2: Onderhandelfase

We zoeken schriftelijk contact met ex-partner. Als het kan, beginnen we het overleg. We proberen samen tot een oplossing te komen. Als dit lukt, schrijven we de afspraken op in een overeenkomst. Door samen afspraken te maken, voorkomen we lange, dure procedures.

STAP 3: Naar de rechter

Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan start de advocaat in overleg met u een gerechtelijke procedure.

STAP 4: De zitting

Nadat iedere partij de standpunten aan de rechtbank heeft gestuurd, plant de rechtbank een zitting. U bereidt de zitting voor met uw advocaat en u gaat er samen met uw advocaat naartoe. Tijdens de zitting wordt vaak geprobeerd het geschil alsnog onderling op te lossen. De rechter geeft partijen vaak een duwtje in de rug. De afspraken worden door de rechter schriftelijk vastgelegd. Lukt dat niet, dan doet de rechter uitspraak.

STAP 5: Uitspraak

De rechter doet uitspraak en deze uitspraak wordt uitgevoerd.

STAP 6: Hoger beroep?

Is hoger beroep tegen de uitspraak nodig en mogelijk? Dan gaat de advocaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank.

De voordelen

Soms moet er een onafhankelijk oordeel komen, bijvoorbeeld over een hele belangrijke of principiële kwestie. Pas nadat de rechter hierover duidelijkheid heeft gegeven, kunnen de ex-partners samen verder. Misschien heeft u vaker geprobeerd om samen te praten en lukt het maar niet om het geschil op te lossen. Of misschien wilde uw ex-partner van begin af aan niet overleggen. De rechter biedt dan een oplossing door een oordeel te geven. De advocaat die u bijstaat, komt alleen voor uw belangen op.

Wat kan ik zelf regelen?

1. VERZAMEL INFORMATIE:
Bij uw advocaat kunt u een lijst opvragen met alle gegevens die nodig zijn bij een echtscheiding. Maak een map aan en verzamel deze informatie. Hoe completer deze stukken zijn, hoe beter uw advocaat u kan helpen.

2. KIJK ALVAST NAAR HET OUDERSCHAPSPLAN:
In het ouderschapsplan staan uw afspraken over de kinderen. Het opstellen van een ouderschapsplan is een voorwaarde om te kunnen scheiden. Een model ouderschapsplan kunt u opvragen bij uw advocaat.

Tips

Uw situatie is nu met een scheiding op komst al lastig genoeg. De ervaring leert dat deze tips u helpen om het scheidingsproces beter te doorlopen.

1. BEREID U VOOR:
Kom voorbereid naar afspraken met de advocaat. Een echtscheidingsprocedure kost, hoe u het ook wendt of keert, veel geld. U betaalt een relatief hoog bedrag voor iets waarvan u dacht dat u het nooit zou overkomen en waar u niet op zit te wachten. Zorg ervoor dat u al de gegevens van de checklist die u van de advocaat krijgt hebt verzameld. Lukt het niet om alle gegevens te verzamelen? Dan kan uw advocaat u hier uiteraard bij helpen.

2. UW FINANCIËLE POSITIE NA DE SCHEIDING
Ga na hoe uw financiële situatie er na de scheiding uit zal zien. Wat zullen uw kosten dan zijn? En uw inkomsten? Op welke fiscale toeslagen hebt u na een scheiding recht? Denk aan het kindgebonden budget, inkomensafhankelijke combinatiekorting, kinderopvangtoeslag, etc. Zo krijgt u wat meer zekerheid over uw financiën. De advocaat kan u hier uiteraard bij helpen.

3. SCHAKEL HULP IN:
Als u emotioneel gezien veel moeite hebt met het verwerken van de scheiding, schakel dan tijdig professionele hulp in. Als u te lang in de verdriet- of boosheidsfase van het “rouwproces” zit, kan dit u belemmeren om op een juiste wijze na te denken over de toekomst.

Zelf regelen?

Vraag het ‘Uiteen scheidingspakket’ aan. Met verdiepende informatie en tips over wat u zelf alvast kunt regelen.

Vraag het pakket aan

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw specifieke situatie?

Maak een afspraak

Contact?

Uiteen is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur - 17 uur. Buiten kantooruren? Plan een telefonische afspraak

Maak een belafspraak

Scheiden en ...

familierecht

Financiën

Hoeveel geld heb ik straks? Wat doen we met ons bedrijf? Hoeveel krijg ik? Hoeveel moet ik betalen? Wat is fair? Kom ik na de scheiding rond?

bekijk alles

familierecht

Kinderen

Hoe vaak zijn de kinderen na de scheiding bij mij? En bij mijn ex? Hoe lopen de kinderen zo min mogelijk schade op?

bekijk alles

familierecht

Internationaal

Ik woon in het buitenland; kan ik in Nederland scheiden? Kan ik mijn kinderen mee terugnemen naar Nederland? Mag ik met mijn kinderen verhuizen naar het buitenland?

bekijk alles

familierecht

Onderneming

Loopt mijn onderneming gevaar? Kan ik mijn onderneming buiten de scheiding houden? Wat zijn mijn plichten? Waarop heb ik recht?

bekijk alles

familierecht

Alimentatie

Moet ik partneralimentatie betalen? Hoe verdelen we de kosten van de kinderen? Hoe kan ik de alimentatie wijzigen? Waar heb ik recht op?

bekijk alles