De maatregel mentorschap is bedoeld om mensen te ontzorgen die daartoe zelf niet (meer) of minder goed in staat zijn dit voor zichzelf te organiseren. Bijvoorbeeld omdat iemand dementeert of verstandelijk gehandicapt is. Kan iemand niet meer goed beslissen over zijn/haar verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding, dan kan de rechter een mentor benoemen die keuzes hierover maakt. Een mentor regelt de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van iemand die dat zelf niet kan.
Moet er ten aanzien van jouwzelf of van een dierbare een mentor worden benoemd, dan kun je bij ons terecht. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan een mentor krijgen. Wij helpen u dan bij het aanvragen van mentorschap bij de rechter. Je kan een professionele mentor laten benoemen of een familielid of vriend van de familie die de taak als mentor op zich neemt. Ook kan iemand twee mentoren hebben. We dienen een aanvraag tot mentorschap in bij de rechter. Belanghebbende familieleden die het er niet mee eens zijn, kunnen een verweerschrift indienen. Dan wordt het verzoek tot mentorschap op een zitting door de rechter behandeld. Hierbij zal de rechtbank een beslissing nemen.
Een mentor betrekt de betrokkene zoveel mogelijk bij zijn of haar taken. Ook probeert de mentor om de betrokkende zoveel mogelijk zelf te beslissen, als hij daartoe in staat is. Een mentor regelt bijvoorbeeld de zorg met zorgverleners en behandelaars. Ook gaat de mentor mee naar gesprekken met zorgverleners en behandelaars. De mentor ziet er ook op toe dat zij zich aan de gemaakte afspraken houden en komt in actie als de betrokkene niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. Een mentor mag niet alles. Degene voor die een mentor is benoemd, blijft wel handelingsbekwaam en mag bijvoorbeeld zelf zijn testament laten opstellen. De mentor mag bijvoorbeeld geen euthanasieverklaring opstellen, een echtscheiding aanvragen of een kind laten erkennen.
Als er erg ingrijpende situaties ontstaan dan kan de mentor de rechter raadplegen met de vraag hoe hiermee om te gaan.
Wij staan ook belanghebbende familieleden bij in procedures waarbij u het als familielid niet eens bent met een verzoek tot mentorschap of als u het mentorschap wil stoppen, wil aanvullen met bewind of wil omzetten in curatele.
Raak jij als mentor verwikkeld in een conflict, dan kan je ook contact met ons opnemen voor advies.
Hieronder vind je alle onderwerpen die tijdens het mentorschap aan de orde kunnen komen.