• Home
 • Meerouderschap – onze expertise

Meerouderschap – onze expertise

Kan een advocaat of mediator ons helpen bij meerouderschap?

Op dit moment kunnen er in Nederland 2 juridische ouders zijn. Bij meerouderschap zijn echter meer (sociale) ouders betrokken bij de zorg en opvoeding van een kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 2 vrouwen en 2 mannen die graag gezamenlijk ouder willen worden, of een alleenstaande vrouw en 2 mannen. Om alle zaken goed te laten verlopen is het van belang dat er voorafgaand aan de geboorte goede afspraken worden gemaakt. Denk hierbij aan de verdeling van de zorg, de achternaam van het kind en financiële afspraken.

Het is verstandig om deze afspraken vast te leggen in een co-ouderschapsplan of een intentionele meerouderschapsovereenkomst. Wij kunnen jullie hier goed bij helpen.

Belafspraak plannen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

5 tips bij meerouderschap

  1. Het is mogelijk om de niet-biologische vader/moeder toch als juridisch ouder aan te merken. Ook kan deze vader/moeder samen (met de biologische/juridische moeder) het ouderlijk gezag over het kind dragen.
  2. Leg goed vast hoe jullie in de praktijk willen omgaan met het ouderlijk gezag.
  3. Maak afspraken over wat jullie willen doen als de nieuwe wetgeving over het ouderlijk gezag en het juridisch ouderschap wordt aangenomen.
  4. Leg expliciet vast dat het belang van het kind altijd voorop staat.
  5. Let op de erfrechtelijke gevolgen. De erfrechtspecialisten van Uiteen kunnen jullie hierover adviseren.

Hoe gaan wij als advocaat of mediator te werk?

Dit soort zaken lenen zich bijzonder goed voor mediation. Wij informeren, adviseren en helpen jullie bij het maken van weloverwogen keuzes. We behartigen jullie belangen in gelijke mate en stellen het belang van het kind voorop.

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk dat wij als advocaat optreden en de belangen van één persoon in het overleg behartigen. Wij denken graag met je mee.

De advocaten en mediators van Uiteen onderscheiden zich door oog te hebben voor alle aspecten die bij het meerouderschap komen kijken, zowel voor het emotionele, financiële als het juridische. Als jullie het ouderschap zorgvuldig willen regelen, dan ben je bij Uiteen aan het juiste adres.

Wat moet jij doen voordat je een advocaat of mediator kan inschakelen?

Het is verstandig om alle relevante informatie en documenten bij elkaar te zoeken.

Hoe werken wij? Als advocaat en mediator werken wij op uurtariefbasis.

Ons advies: We raden je aan om na te gaan of je een rechtsbijstandsverzekering hebt, die dekking biedt voor deze situatie. Als dit het geval is, kunnen wij je ook verder helpen. Er is namelijk een recht op vrije advocaatkeuze. Dat betekent dat iemand die verzekerd is voor rechtsbijstand zelf kan kiezen door wie hij zijn belangen wil laten behartigen in geval van een juridisch geschil. Dat kan een advocaat of juridisch medewerker in dienst van de rechtsbijstandsverzekeraar, maar dus ook een gespecialiseerd advocaat van Uiteen.

Reviews van onze cliënten

“Behulpzaam en meedenkend, oog voor de persoon en situatie en zeer vakbekwaam.”

“Ik heb de dienstverlening en ondersteuning van Uiteen als zeer prettig ervaren. Uiteen denkt in oplossingen voor alle partijen en personen die betrokken zijn. Ik ben zeer tevreden over de inzet, het meedenken en uiteindelijk de uitkomst.”

“We zijn heel fijn en professioneel en persoonlijk geholpen. Wij kunnen Uiteen ook ten zeerste aanbevelen.”

Hoeveel tijd neemt het opstellen van een meerouderschapsovereenkomst in beslag?

Het opstellen van een meerouderschapsovereenkomst kan doorgaans op korte termijn plaatsvinden. In de meeste gevallen neemt het traject een aantal weken of maanden in beslag.

Belafspraak inplannen

Wil je teruggebeld worden om de mogelijkheden te bespreken?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.