Hebt u vragen? Misschien staat hier het antwoord wel bij.
Als u ons belt om informatie over een scheiding in te winnen, kan een van onze advocaten u vrijbljvend te woord te staan. De advocaat vertelt u wat er bij een scheiding komt kijken en waar u moet beginnen. Ook vertelt de advocaat wat voor financiële consequenties een scheiding heeft. Vindt u het emotioneel gezien lastig om dit besluit te nemen, dan kan Uiteen u ook helpen en eventueel doorverwijzen naar een professional die u helpt deze keuze te maken.
Dat hangt van het volgende af. Kiest u voor mediation of voor een procedure met een advocaat bij de rechtbank? Bent u het al over een aantal punten eens met uw echtgenoot? Zijn er onderwerpen die uw zaak ingewikkelder maken, zoals internationale aspecten?
Mediation of een overlegscheiding gaat meestal veel sneller dan een procedure bij de rechter, omdat je dan te maken hebt met lange wachttijden bij de rechtbank.
Bij het eerste gesprek zal de advocaat of de mediator met u bespreken wat de onderwerpen zijn die geregeld moeten worden. Dan nog blijft het lastig inschatten hoe lang de zaak duurt, maar kan wel alvast een inschatting worden gemaakt.
Hebt u haast bij de scheiding, dan zal Uiteen alles op alles zetten om de scheiding op de juiste manier zo snel mogelijk te regelen.
Uiteen is niet de goedkoopste, maar biedt wel oplossingen op maat. De praktijk heeft uitgewezen dat een "standaard oplossing" voor een echtscheiding weer tot veel problemen in de toekomst kan leiden, doordat over lang niet alle onderwerpen voldoende is nagedacht en gesproken. Door nu te investeren in een goede echtscheiding voorkomt u conflicten en dure gerechtelijke procedures in de toekomst.
Wij werken zo efficiënt mogelijk om de kosten laag te houden. Wij zullen elke stap die genomen kan worden, met u overleggen en een kosten-baten analyse maken. Waar het mogelijk is, laten wij u het werk zelf doen als u dit wenst. U krijgt elke maand van ons een factuur met een specificatie van elke werkzaamheden erbij.
Voor mediation is het niet vereist dat u met elkaar kunt praten. Want juist in een scheidingssituatie is dit niet zo. Uiteen vindt dat -juist als de communicatie erg slecht is- mediation een goed middel is om uw scheiding te regelen. De mediator gaat namelijk met u aan de slag om de communicatie te verbeteren. Alleen dan kunt u goede afspraken met elkaar maken. Die afspraken komen er natuurlijk nooit als u ruzie met elkaar blijft maken. Daarnaast zult u wel aan communicatie moeten werken als er kinderen in het spel zijn. U zult namelijk nog met elkaar door moeten als collega-ouders. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen niet zozeer last van de scheiding hebben, maar wel van ruziënde ouders.
Kort gezegd is mediation geschikt voor iedereen. Een contra-indicatie kan zijn als er bij een of bij beide partners sprake is van psychische problematiek. Twijfelt u of mediation iets voor u is? Neem dan contact op met Uiteen voor een kennismakingsgesprek.
Als er een omgangsregeling of zorgregeling bestaat wordt dit co-ouderschap genoemd. Je verzorgt namelijk samen de kinderen en voedt de kinderen ook samen op. Co-ouderschap wordt vaak bedoeld als de ouders de zorg (bijna) 50/50 hebben verdeeld. Bijvoorbeeld als het kind drie dagen per week bij de ene ouder is en vier dagen bij de ander. Welke omgangs- of zorgregeling bij uw kinderen past, kunt u samen met de advocaat-mediator bespreken.
Nee. De mediator is gehouden om telkens weer te onderzoeken of sprake is van “informed-consent”. Dit houdt in dat de mediator beide partijen optimaal dient te informeren en dat deze partijen ook op basis van alle relevante informatie hun beslissingen hebben genomen. Een eventuele onbalans in kennis, zal de mediator aan tafel rechttrekken. Dit kan doordat de mediator zelf bepaalde zaken uitlegt of u adviseert om een adviseur op de achtergrond in te schakelen.
De mediator zal verder ook kritisch naar ingediende stukken kijken. De mediator is getraind in het analyseren van jaarstukken en zal dan ook niet alle stukken voor zoete koek aannemen.
Twijfelt u er toch aan of mediation geschikt voor u is? Overleg dan met ons of een overlegscheiding (een collaborative divorce) bij uw situatie past.
Het berekenen van kinderalimentatie is maatwerk. Met het netto gezinsinkomen, de leeftijd van de kinderen en of het broers of zussen heeft, wordt met het zogenoemde Tremarapport de kosten van de kinderen berekend. In dit rapport staan de kosten van de kinderen genoemd volgens onderzoek van het Nibud. Kinderen van rijke ouders zijn over het algemeen duurder dan kinderen uit de financieel zwakkere gezinnen. Wel kunnen hierop uitzonderingen zijn als een kind hoge medische kosten heeft of dat er andere bijzondere kosten worden gemaakt. Als bekend is hoeveel de kinderen kosten, wordt berekend welke ouder welk bedrag moet betalen. Dit is afhankelijk van het inkomen van de ouders.
Zelf regelen?
Vraag het ‘Uiteen scheidingspakket’ aan. Met verdiepende informatie en tips over wat u zelf alvast kunt regelen.
Vraag het pakket aanContact?
Uiteen is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur - 17 uur. Buiten kantooruren? Plan een telefonische afspraak
Maak een belafspraak