In overleg

Een overlegscheiding of ook wel collaborative divorce genoemd is een nieuwe manier van het oplossen van geschillen in scheidingszaken.

 

Hoe ziet zo’n overlegtraject eruit?

 

Waar moet ik beginnen? Hoe vind ik een overlegadvocaat? Hoe krijg ik alle erfgenamen zover dat zij meedoen aan dit traject?

 

Vraag de brochure over een overlegtraject bij ons aan. Lees de brochure en de concept deelnemersovereenkomst. Laat uw ex-partner weten dat u een overlegtraject wenst en stuur de brochure mee. Zo kan uw ex-partner lezen wat het traject precies inhoudt. Neem ondertussen contact op met een van de advocaat-mediators van ons kantoor. Zij geeft u graag meer informatie. Alle betrokkenen kunnen haar ook bellen voor meer informatie. Zij kan hen doorverwijzen naar andere goede overlegadvocaten.

 

STAP 1: Vormen van het team

Het team wordt gevormd. De ex-partners schakelen hun eigen overlegadvocaat in. Als het nodig is, schakelen de advocaten in overleg met de ex-partners een coach in. De coach begeleidt het proces en de gesprekken. Vaak is deze coach een psycholoog. De advocaten bereiden ieder gesprek met hun cliënten voor. Ook overleggen de advocaten en de coach over de zaak. Mogelijk zijn er andere deskundigen nodig. Denk aan een financieel adviseur of een belastingadviseur. Zij worden in overleg met de ex-partners ingeschakeld.

STAP 2: Eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek bespreken we de spelregels, zodat deze voor iedereen duidelijk zijn. Dit gesprek kan ook met videobellen plaatsvinden, bijvoorbeeld met Skype, Zoon of Teams. De spelregels staan in de deelnemersovereenkomst. Het traject begint na het bespreken en ondertekenen van de overeenkomst door de ex-partners en de advocaten en de eventuele coach of andere deskundigen. We bepalen welke onderwerpen besproken moeten worden. Verder praten we over de spoedeisende problemen en kijken we of hiervoor een oplossing is. We maken werkafspraken voor de volgende keer.

STAP 3: Werken aan communicatie

We werken aan de onderlinge communicatie; wat is nu echt het probleem? Zit er oud zeer in de weg dat besproken moet worden?

STAP 4: Verzamelen informatie

Relevante gegevens en informatie worden verzameld en gedeeld. Dit om verder te kunnen met het traject. De ex-partners onderhandelen over alle problemen waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Daarna maken de ex-partners afspraken.

STAP 5: Afspraken maken

De advocaten leggen de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan. Als iedereen akkoord is, ondertekenen de echtgenoten. De advocaten dienen het verzoek tot echtscheiding in waarbij ook wordt verzocht om het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan te bekrachtigen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken ook door de rechter worden vastgelegd.

STAP 6: Afspraken uitvoeren

Daarna worden de afspraken uitgevoerd. De woning wordt bijvoorbeeld verkocht en de spullen worden verdeeld zoals het tijdens de mediation afgesproken is.

Wat kan ik zelf regelen?

1. BENADER UW PARTNER ZELF:
Wijs uw ex-partner op de mogelijkheid om de echtscheiding in overleg te regelen. Verwijs hem of haar naar de website van de Vereniging van Collaberative Practice (VVCP) voor meer informatie. Hier kan uw partner ook alvast zijn of haar eigen overlegadvocaat vinden.

2. VERZAMEL INFORMATIE:
Bij uw overlegadvocaat kunt u een lijst opvragen met alle gegevens die nodig zijn bij een echtscheiding. Maak een map aan en verzamel deze informatie. Hoe completer deze stukken zijn, hoe beter uw overlegadvocaat u kan helpen.

3.KIJK ALVAST NAAR HET OUDERSCHAPSPLAN:
Probeer om met uw partner -indien u kinderen hebt- alvast te kijken of u tot een ouderschapsplan kunt komen. In het ouderschapsplan staan uw afspraken over de kinderen. Het opstellen van een ouderschapsplan is een voorwaarde om te kunnen scheiden. Een model ouderschapsplan kunt u opvragen bij uw advocaat.

De voordelen van scheiden in overleg

Een overlegscheiding of collaborative divorce kan worden ingezet als:

1. Een procedure bij de rechtbank erg moeizaam en langdurig gaat zijn. De zaak is ingewikkeld omdat de situatie of relatie complex is.

2. De relatie tussen de partners erg gespannen is. Het is dan beter dat ieder een eigen advocaat heeft. De advocaat stuurt, coacht en ondersteunt bij het vinden van een oplossing.

3. De betrokkenen andere kennis of een andere achtergrond hebben. Eén persoon weet bijvoorbeeld alles over het vermogen en de anderen helemaal niet. De advocaten zorgen ervoor dat iedereen hetzelfde weet. Dit is een verschil tussen een overlegscheiding en mediation. Bij mediation zitten de deelnemers zonder een eigen advocaat aan tafel.

Tips

Uw situatie is nu met een scheiding op komst al lastig genoeg. De ervaring leert dat deze tips u helpen om het scheidingsproces beter te doorlopen.

1. BEREID U VOOR:
Kom voorbereid naar het overleg. Een echtscheidingsprocedure kost, hoe u het ook wendt of keert, veel geld. U betaalt een relatief hoog bedrag voor iets waarvan u dacht dat u het nooit zou overkomen en waar u niet op zit te wachten. Zorg ervoor dat u al de gegevens van de checklist die u van de advocaat krijgt hebt verzameld. Lukt het niet om alle gegevens te verzamelen? Dan kan uw advocaat u hier uiteraard bij helpen.

2. UW FINANCIËLE POSITIE NA DE SCHEIDING
Ga na hoe uw financiële situatie er na de scheiding uit zal zien. Wat zullen uw kosten dan zijn? En uw inkomsten? Op welke fiscale toeslagen hebt u na een scheiding recht? Denk aan het kindgebonden budget, inkomensafhankelijke combinatiekorting, kinderopvangtoeslag, etc. Zo krijgt u wat meer zekerheid over uw financiën. De advocaat kan u hier uiteraard bij helpen.

3. SCHAKEL HULP IN:
Als u emotioneel gezien veel moeite hebt met het verwerken van de scheiding, schakel dan tijdig professionele hulp in. Als u te lang in de verdriet- of boosheidsfase van het “rouwproces” zit, kan dit u belemmeren om op een juiste wijze na te denken over de toekomst.

Zelf regelen?

Vraag het ‘Uiteen scheidingspakket’ aan. Met verdiepende informatie en tips over wat u zelf alvast kunt regelen.

Vraag het pakket aan

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw specifieke situatie?

Maak een afspraak

Contact?

Uiteen is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur - 17 uur. Buiten kantooruren? Plan een telefonische afspraak

Maak een belafspraak

Scheiden en ...

familierecht

Financiën

Hoeveel geld heb ik straks? Wat doen we met ons bedrijf? Hoeveel krijg ik? Hoeveel moet ik betalen? Wat is fair? Kom ik na de scheiding rond?

bekijk alles

familierecht

Kinderen

Hoe vaak zijn de kinderen na de scheiding bij mij? En bij mijn ex? Hoe lopen de kinderen zo min mogelijk schade op?

bekijk alles

familierecht

Internationaal

Ik woon in het buitenland; kan ik in Nederland scheiden? Kan ik mijn kinderen mee terugnemen naar Nederland? Mag ik met mijn kinderen verhuizen naar het buitenland?

bekijk alles

familierecht

Onderneming

Loopt mijn onderneming gevaar? Kan ik mijn onderneming buiten de scheiding houden? Wat zijn mijn plichten? Waarop heb ik recht?

bekijk alles

familierecht

Alimentatie

Moet ik partneralimentatie betalen? Hoe verdelen we de kosten van de kinderen? Hoe kan ik de alimentatie wijzigen? Waar heb ik recht op?

bekijk alles