Veel mensen denken dat je alleen recht hebt op de legitieme portie als je bent onterfd. Dat klopt niet. Ook als je wel erft, maar minder krijgt dan waar je volgens de wet recht op hebt als je wel zou zijn onterfd, kun je een beroep doen op je legitieme portie. Met zo’n aanvullend beroep zorg je ervoor dat je in ieder geval ontvangt wat je minimaal zou krijgen als je wel was onterfd.
Waarom kan de legitieme portie hoger zijn dan een erfdeel?
Dit komt doordat de legitieme portie op een andere manier wordt berekend dan een gewoon erfdeel. De legitieme portie wordt berekend op basis van de legitimaire massa. Bij het bepalen van de hoogte van de legitimaire massa wordt rekening wordt gehouden met:
-De waarde van de bezittingen die de overledene nalaat.
-Bepaalde giften die de overledene tijdens zijn of haar leven heeft gedaan.
-Een aantal schulden die van de waarde worden afgetrokken.
Bij de berekening van een normaal erfdeel worden giften vaak niet meegenomen, maar bij de berekening van de legitieme portie worden deze wél meegeteld. Dit kan ervoor zorgen dat de legitieme portie hoger uitvalt dan het erfdeel dat je normaal gesproken zou krijgen.
Quasi-legaten
Soms wordt een deel van een erfenis via een omweg aan iemand anders gegeven, zonder dat dit in een testament staat. Dit noemen we quasi-legaten. Dit zijn afspraken die de overledene tijdens zijn of haar leven heeft gemaakt, maar die pas ingaan na overlijden. Voorbeelden hiervan zijn:
-Een verblijvingsbeding in een samenlevingsovereenkomst (waarbij de langstlevende partner automatisch bepaalde bezittingen krijgt).
-Een finaal verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden (waarbij echtgenoten onderling afspraken maken over de verdeling van hun vermogen bij overlijden).
Deze quasi-legaten kunnen ervoor zorgen dat de erfenis die voor de erfgenamen overblijft, kleiner is dan verwacht. Deze verplichtingen worden voor de berekening van een erfdeel als schuld van de nalatenschap gezien, maar tellen niet als schuld bij het bepalen van de legitimaire massa. Dit kan een groot verschil maken in wat je uiteindelijk ontvangt.
Wat kun jij doen?
Onze advocaten hebben veel ervaring met dit soort zaken. Wil je weten of je recht hebt op een aanvulling van je erfdeel? Neem dan contact op met een van onze erfrechtspecialisten.