Toestemming vakantie corona

Toestemming voor vakantie met kinderen tijdens corona

Terwijl de scholen pas net weer een week open zijn, staat de zomervakantie met de kinderen alweer voor de deur. Deze vakantie zal vanwege corona voor velen van ons anders zijn dan de afgelopen jaren. Want wat ga je doen? Een vakantie in eigen land of toch wel een ander land bezoeken? En geeft de andere ouder met gezag toestemming voor je vakantie met de kinderen in het buitenland in corona-tijd?

Reisadvies

Vanaf vandaag (15 juni 2020) mogen we weer op vakantie naar landen met een geel reisadvies. Het Kabinet vertelde ons dat de situatie in een land met een geel reisadvies ongeveer hetzelfde zal zijn als in Nederland. Wel kan de situatie in andere landen snel veranderen, dus wees daarop voorbereid:

Toestemming

Mocht een vakantie met de kinderen naar bijvoorbeeld Frankrijk of Italië op de planning staan, dan is de andere ouder misschien terughoudend met het geven van toestemming. Wat doe je als de andere ouder met gezag geen toestemming geeft voor de geplande vakantie vanwege zorgen over corona? Het is belangrijk om hierover op tijd het gesprek met elkaar aan te gaan (eventueel met behulp van een gespecialiseerde mediator).

Naar de rechter

Als jullie er samen niet uitkomen, dan kun je de rechter verzoeken om vervangende toestemming voor de vakantie met de kinderen te verlenen. Maar hoe gaat de rechter hier momenteel met corona mee om?

Op 31 maart jl. oordeelde de rechtbank Rotterdam dat het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als uitgangspunt geldt. Op het moment van de zitting luidde het reisadvies vanwege het coronavirus om alleen noodzakelijke reizen te maken. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. Toch gaf de rechter in de betreffende zaak vervangende toestemming voor de vakantie voor het moment dat het reisadvies weer positief zou zijn. De vakantie mag dus pas plaatsvinden als het reisadvies is bijgesteld naar “geen veiligheidsrisico’s” (groen) of “let op, veiligheidsrisico’s” (geel).

Kortom, het reisadvies van het betreffende land is de komende weken erg relevant. Mocht je meer informatie willen over het wel of niet geven van toestemming voor een vakantie in een bepaald land vanwege de veiligheid (niet specifiek vanwege het coronavirus), lees dan ook even deze blog.

Neem contact op

Ben jij met de moeder of vader van jullie kinderen in overleg over toestemming voor een vakantie en kom je er niet uit? Of wil de andere ouder het paspoort van het kind niet afgeven voor de vakantie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek om te onderzoeken hoe een oplossing kan worden bereikt.