Scheiden en autisme deel 2: De kinderen

Heb je een partner of kind met autisme? Dan kan scheiden extra complex zijn. In een aantal artikelen zullen wij wat punten benoemen waar je als scheidende partner extra op kunt letten en hoe wij om gaan met mensen met autisme aan de mediationtafel.

In een andere zaak ging het om een stel waarvan beide kinderen een autismediagnose hadden. De vader had een sterkere band met de kinderen dan de moeder. Dit deed de moeder erg veel verdriet. Ook de vader gunden de kinderen een betere band met hun moeder.

We bespraken dit aan de mediationtafel. De ouders gaven aan graag dit patroon te willen doorbreken. De vader gaf aan niet goed te weten hoe ze dit het beste konden aanpakken. De kinderen waren namelijk best negatief over hun moeder. Zij moesten hen echt stimuleren om iets met haar te willen doen.

Tijdens een mediationproces spreken wij meestal – met instemming van de ouders- ook met de kinderen. Dit doen wij om een kind ook een stem te geven in de scheiding. Met kinderen met een ASS-diagnose zorgen wij ervoor dat zij eerst een e-mail van ons krijgen waarin precies wordt uitgelegd wat zij tijdens dit gesprek kunnen verwachten. Tijdens het gesprek zorgen we er altijd voor dat ze iets als een autootje of potloden in hun handen kunnen houden en natuurlijk staat er iets lekkers te drinken en te eten.

In deze zaak vond er eerst een gesprek met de oudste dochter van 12 jaar plaats. Zij vertelde eerst een negatief verhaal over moeder. Toen aan haar werd gevraagd wat ze graag deed met haar ouders, antwoordde ze aanvankelijk dat ze nooit iets deed met haar moeder. Toen zij de vraag kreeg wat ze graag zou willen doen met haar moeder, gaf ze aan dat ze graag met hem een fietstocht zou willen maken in het bos. Het bos gaf haar rust en haar jongere broertje maakte altijd zoveel kabaal waardoor ze behoefte had aan rust. Wij vroegen haar vervolgens hoe het voor haar zou zijn om eens een dagdeel zonder haar broertje bij haar moeder door te brengen. Ze gaf aan dit heel graag te willen. Aan het einde van een kindgesprek bespreken we altijd met de kinderen wat wij wel en niet aan de ouders mogen vertellen. Ook spreekt de mediator met de ouders af dat zij een terugkoppeling krijgen van het gesprek en zij de kinderen hoeven uit te vragen.

Een paar dagen stuurden de ouders ons een e-mail. Moeder en dochter hadden samen een fietstocht door het bos gemaakt, wat voor beiden erg waardevol was. Uiteindelijk werd afgesproken dat de kinderen ook wel eens zonder het andere kind bij de een van de ouders zouden verblijven.

Meer weten over scheiden en autisme? Wij publiceren regelmatig blogs over dit onderwerp. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.