Scheiden en autisme deel 1: De scheidingsmelding

Heb je een partner of kind met autisme? Dan kan scheiden extra complex zijn. In een aantal artikelen zullen wij wat punten benoemen waar je als scheidende partner extra op kunt letten en hoe wij in onze praktijk omgaan met mensen met autisme aan de mediationtafel.

In deze blog vertellen wij over het belang van een goede scheidingsmelding die nodig is voor de echtgenoot met autisme om de scheiding te kunnen accepteren.

Geen verbinding
Stellen waarbij één van de partners autisme heeft gaan vaak uit elkaar omdat ze geen verbinding ervaren en de communicatie compleet is vastgelopen. Het begrip voor elkaar is verdwenen en beiden voelen zich niet gezien of gehoord.

Wij zullen een voorbeeld geven van een zaak waarbij de man zich eenzaam voelde in zijn huwelijk. Hij voelde zich niet gezien en niet gehoord. De twee kinderen uit het gezin waren gediagnostiseerd met ASS. Hij vermoedde dat zijn vrouw hier ook last van had. Zijn vrouw bemoeide zich niet veel met de opvoeding van de kinderen. Mogelijk, omdat zij dit eenvoudigweg niet kon vanwege de hoeveelheid prikkels. De vrouw werd vaak boos op de kinderen, waardoor hij de kinderen dan weer moest troosten. De kinderen trokken steeds meer naar hun vader toe en minder naar hun moeder.

Onbegrepen en eenzaam
De man had al vaker aangegeven dat hij niet gelukkig was in het huwelijk. Het voelde bijna voor hem alsof hij 3 kinderen had om voor te zorgen. Zijn vrouw begreep het niet. Ze hadden het toch fijn met de kinderen? Ze woonden in een mooi huis, hadden allebei een goede baan. Hoe kon hij niet gelukkig zijn? Als de vrouw dit aan de man vertelde, voelde hij zich alleen maar nog meer onbegrepen en eenzaam.

Uiteindelijk was de maat vol en vertelde hij haar dat hij wilde scheiden. En nog een keer en nog een keer. Maar de boodschap kwam niet aan. Zij vertelde dat zij begreep dat hij het moeilijk had gehad, maar zij zou gaan veranderen en dan zouden ze samen weer gelukkig worden. Dat moest hij toch wel begrijpen?

Scheidingsmelding
Aan de mediationtafel besteden wij altijd veel aandacht aan de scheidingsmelding. Soms heeft de ene partner de ander niet goed verteld dat ze gaan scheiden en waarom. En dat de beslissing definitief is.

De mediator heeft de man tijdens meerdere sessies telkens weer kort laten herhalen dat hij echt wil scheiden, dat hij geen twijfels heeft en dat zijn beslissing definitief is.

Zowel partners als dekinderen kunnen pas doorgaan met hun leven als de scheiding wordt geaccepteerd. Pas dan kan je gaan rouwen, wat nodig is om je toekomst vorm te gaan geven.

Wij hebben de man meegegeven – in het bijzijn van de vrouw – dat het in dit geval niet raadzaam is om telkens weer uit te leggen waarom hij wil scheiden. Hij merkte namelijk dat telkens als hij dit weer ging uitleggen, de vrouw weer iets hoorde waaruit zij hoop putte en hem weer probeerde om te praten.

Partijen gaven beiden aan akkoord te kunnen gaan met deze werkafspraak.

Rust voor het gehele gezin
Een gesprek later vertelden partijen ons dat dit daadwerkelijk had gewerkt. Dit bracht rust. Ze merkten deze rust ook bij de kinderen. De vrouw was niet meer zo met de man bezig, waardoor zij ook meer oog kon hebben voor de kinderen. Zij had zelfs een middag spelletjes gespeeld met ze. Dit was heel lang niet gebeurd. Ondanks dat de scheiding voor haar nog steeds een bittere pil was, heeft zij erg kunnen genieten van dit moment. Net zoals de kinderen en ook de man.

Meer weten over scheiden en autisme? Wij publiceren regelmatig blogs over dit onderwerp. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.