omgang

De tweede golf en omgang

De tweede golf en omgang.
De tweede golf lijkt in zicht. Tijdens de eerste Coronagolf merkten wij in onze praktijk dat er veel onduidelijkheid was over omgang en de zorgregeling. Moet de omgang wel doorgaan of niet? Hieruit hebben wij de volgende lessen kunnen trekken:
  1. Realiseer je dat de kinderen eigenlijk twee huizen en gezinnen hebben waar zij toe behoren. Dit houdt ook in dat de kinderen ook deel uitmaakt van dat andere gezin. En het zoveel als mogelijk, mogelijk gemaakt moet worden dat de kinderen omgang met de andere ouder hebben.
  2. Praat met elkaar. Wij hebben gemerkt dat het voor de andere ouder frustrerend is als een ouder beslissingen neemt over het niet doorgaan van de zorgregeling zonder de andere ouder daarin te betrekken. Probeer elkaar persoonlijk/telefonisch te bespreken en samen beslissingen te nemen.
  3. Mocht je toch te maken hebben met een ex-partner die beslist dat de regeling 14 dagen niet door kan gaan, probeer dan in het belang van je kinderen de rust te bewaren. Hoe moeilijk dit ook is. Even volhouden! Hopelijk is dit over een half jaar weer voorbij.
  4. Videocontact. Als de zorgregeling niet door kan gaan, maak dan wel FaceTime- of Skypecontact tussen je kinderen en de andere ouder mogelijk.
  5. Schakel hulp in als jullie er niet uitkomen, bijvoorbeeld een mediator of het Wijkteam.

Richtlijnen RIVM

De richtlijnen van het RIVM lijken in te houden dat als een kind of de ouder waar het kind naartoe gaat verkoudheidsklachten heeft, de omgangsregeling moeten worden opgeschort totdat de verkoudheidsklachten over zijn. Zijn er geen verkoudheidsklachten bij het kind of de ouder, dan kan de zorgregeling in beginsel doorgaan. Snel testen lijkt ons raadzaam.

Belang kinderen

Waar wij ouders, die kwaad willen, in ieder geval voor waarschuwen is om dit Corona-virus niet aan te grijpen om de andere ouder de omgang te ontzeggen. Hierbij worden de belangen van de kinderen volledig uit het oog verloren en de Corona-crisis gebruikt voor eigen gewin.

Wij hopen in ieder geval dat deze onzekere tijden ouders misschien ook wat dichterbij brengt. In ieder geval zullen zij genoodzaakt zijn om met elkaar overleg te voeren. Ouders dienen de verantwoordelijkheid zelf te pakken om zelf een oplossing te vinden voor hun probleem, hoe onredelijk de andere ouder misschien wel is. Kinderen hebben hun beide ouders nodig. Voor tips hierover kan je ons altijd bellen of mailen.