Waar of niet waar: Alleen een onterfd kind kan een beroep doen op de legitieme portie. Niet waar!

Veel mensen denken dat je alleen als kind – uit eigen hoofde – aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dat klopt niet.

Kleinkinderen
Kleinkinderen kunnen bij plaatsvervulling aanspraak maken op de legitieme portie als hun ouder, die kind was van een overleden grootouder, vóór die grootouder is overleden of als hun onwaardig wordt beschouwd. In deze gevallen vindt plaatsvervulling plaats ten behoeve van de kinderen van de eerder overleden ouder (omdat deze volgens de wet ‘niet meer bestaat’) of onwaardige ouder. Afstammelingen van een kind van de overleden grootouder die bij plaatsvervulling recht hebben op de legitieme portie, kunnen ieder slechts voor hun deel opkomen. Dus als een voor overleden kind, drie kinderen heeft, dan kunnen ieder van deze (klein)kinderen een derde van de legitieme portie van hun ouder opeisen.

Onterving
Als er sprake is van plaatsvervulling omdat een kind eerder is overleden dan diens ouder, dan moet er sprake zijn van een testament waarin het eerder overleden kind en/of de kleinkinderen (de kinderen van het eerder overleden kind) is/ zijn onterfd. Onterving kan expliciet (noemen in een testament) of impliciet (niet noemen in een testament). Een impliciete onterving houdt in dat duidelijk in het testament wordt genoemd dat maar één (of meerdere) specifiek genoemde persoon (personen) erft (erven), zonder dat wordt gezegd wie er niet erft.

Onwaardigheid
Een kind kan onwaardig zijn doordat hij of zij bepaalde handelingen jegens de overleden ouder heeft verricht. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als een kind strafrechtelijk veroordeeld is voor bepaalde misdrijven tegen diens ouder of die ouder heeft gedwongen of heeft tegengehouden een testament op te maken.

Erfgenamen van een onterfd (klein)kind
Als een legitimaris – een (klein)kind, die recht heeft op de legitieme portie – overlijdt na de (groot)ouder, dan gaan de rechten over op diens erfgenamen. Deze erfgenamen kunnen dan een beroep doen op de legitieme portie van het overleden (klein)kind. Dit kunnen de wettelijke erfgenamen (bijvoorbeeld de langstlevende echtgenoot in geval van de wettelijke verdeling) of de erfgenamen volgens het testament van het overleden (klein)kind. Deze erfgenamen kunnen de rechten van de overleden legitimaris ieder voor zich uitoefenen, maar dan wel in verhouding tot hun deel van de erfenis. Als bijvoorbeeld een onterfd kind overlijdt na diens ouder en zijn of haar partner is de enige erfgenaam, dan kan die partner als

erfgenaam van het overleden, onterfde kind aanspraak maken op de legitieme portie van het overleden kind.

Wat kun jij doen?
Onze advocaten hebben veel ervaring met dit soort zaken. Wil je weten of jij als kleinkind of als erfgenaam van een onterfd (klein)kind aanspraak kan maken op een legitieme portie? Neem dan contact op met een van onze erfrechtspecialisten.