beginnen

Ik wil scheiden; waar moet ik beginnen?

Je overweegt om te scheiden maar hebt geen idee waar te beginnen.

Het besluit om te scheiden is een van de lastigste besluiten uit je leven. En is vast niet over een nacht ijs gegaan. En mogelijk ben je nog steeds niet helemaal zeker. Je weet ook vaak niet wat je te wachten staat. Waar moet ik überhaupt beginnen?

Uiteen biedt een gratis oriënterend gesprek aan van 30 minuten waarbij we al je vragen hopen te kunnen beantwoorden. Vragen zoals:

  1. Kan ik in ons huis blijven wonen?
  2. Hoe vertel ik het mijn partner en onze kinderen?
  3. Hoeveel kost een scheiding?
  4. Hoe lang duurt het proces?
  5. Hoeveel heb ik straks te besteden?

Verder zult u een besluit moeten nemen op welke manier u zou willen scheiden. Kan dit in overleg met behulp van een onafhankelijke mediator? Of hebt u liever een eigen advocaat? Ook kunt u met een eigen advocaat alsnog in overleg met uw ex-partner uw scheiding regelen. Dit heet dan een overlegscheiding of een collaborative divorce. De advocaat van Uiteen kan u met dit besluit helpen.

Uw advocaat heeft veel informatie nodig om u goed te begeleiden. U moet dan ook de persoonlijke gegevens van u, uw partner en de kinderen en een overzicht van uw bezit, schulden, inkomen en pensioen aanleveren. Aan de hand van deze informatie wordt in overleg een verdeling gemaakt van de inboedel en maakt u afspraken over een eventuele partner- en kinderalimentatie.
Als u kinderen heeft, moeten u en uw partner een ouderschapsplan opstellen. Zonder ouderschapsplan is het (vrijwel) niet mogelijk om te scheiden. In een ouderschapsplan worden de gevolgen van uw scheiding voor de kinderen geregeld, onder meer de zorgverdeling en de financiële afspraken met betrekking tot de kinderen. Uw mediator en/of advocaat helpt u en uw partner met het opstellen van dit plan.

Wilt u hiervoor een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.