Verslag bijeenkomst: Samenwonen en trouwen: zo heb je iets, zo heb je niets!

Op 21 juni 2017 vond in Lommerrijk in Rotterdam de bijeenkomst Samenwonen en Trouwen plaats. Kooijman Autar Notarissen, de ABN AMRO Bank en Uiteen – Kantoor voor Familie- en Erfrecht hadden hun krachten gebundeld om hun klanten en relaties optimaal te informeren over de financiële consequenties en om hen “te behoeden voor blunders waarvan je later spijt krijgt”, aldus de uitnodigingsbijeenkomst.

 

De bijeenkomst was bedoeld voor iedereen die vindt dat je juist in je relatie over een aantal zaken nuchter moet blijven, bijvoorbeeld als het om geld, vermogen of familiekapitaal gaat. Want: Zo heb je iets, zo heb je niets!

Geert-Jan Kleijweg van ABN Notarissen ontving de zaal met een welkomstwoord. Vervolgens vertelde Aniel Autar van Kooijman Autar Notarissen welke maatregelen je kan nemen als je besluit om te gaan samenwonen of te gaan trouwen. Aniel had een flink aantal tips en wees het publiek op een aantal valkuilen. Leg schenkingen bijvoorbeeld goed vast. Bij een scheiding is namelijk vaak moeilijk om achteraf te achterhalen of deze schenking alleen aan jou bedoeld was of ook aan je echtgenoot. Leer ook van GTST: Jeff heeft veel ups en downs in zijn leven gehad. Elke periode had tot een wijziging van zijn huwelijkse voorwaarden/samenleefovereenkomst moeten leiden. En huwelijkse voorwaarden zijn als een brandverzekering; check regelmatig of je niet bent onderverzekerd. Vergeet ook niet dat niemand standaard is! De standaard Hema-samenleefovereenkomst is dan ook alleen bedoeld voor jonge samenwoners die een huis kopen. Als een van hen ondernemer is, als er al een huwelijk is geweest of kinderen zijn, dan is maatwerk vereist.

Na de pauze legde Richard Groenendijk van de ABN AMRO Bank uit hoe je bij de bank kunt beleggen. Richard legde verhelderend uit dat geld in de loop der jaren in waarde vermindert. En dat beleggen een maatregel is om ervoor te zorgen dat je rendement hebt van je investering waardoor je je koopkracht eigenlijk niet verliest.

Na Richard vertelde Fleur Oirbans, advocaat en mediator bij Uiteen, het een en ander over de wetswijziging van de gemeenschap van goederen. Fleur geeft aan dat in een aantal gevallen het alsnog noodzakelijk is om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Fleur noemt vervolgens samen met Janneke Mulder (ook advocaat en mediator bij Uiteen) een aantal voorbeelden in de praktijk hoe mensen hun geld tijdens een relatie/huwelijk kunnen verliezen. Bijvoorbeeld als een verekenbeding uit de huwelijkse voorwaarden niet goed wordt nagekomen. Of als je als samenwoner privégelden investeert in de zaak van de ander, die vervolgens failliet gaat. Dan kan je vaak fluiten naar je geld. Ook werd de zaak besproken waarin een echtgenote kort nadat de echtscheiding werd aangevraagd de Postcodekanjer van 2,1 miljoen won. Zij hoefde dit niet te verdelen met haar ex-echtgenoot. Janneke en Fleur legden deze kwesties uit en gaven aan dat het recht er ook toe kan leiden dat je een uitspraak van de rechter krijgt die heel verrassend kan uitpakken. Het toverwoord voor Janneke en Fleur is mediation. Bij mediation is er namelijk meer aandacht voor familieverhoudingen en lijdt de uitkomst tot een oplossing waar beide partijen mee kunnen leven.

Om 21:00 uur konden we onder het genot van een borrel napraten en genieten van de ondergaande zon aan de Bergse Plas.

Op 18 september organiseren wij weer een voorlichtingsavond. Deze gaat over alles rondom de eigen woning (inclusief hypotheek en fiscaliteit). U kunt zich hiervoor alvast aanmelden via mulder@uiteenfamilierecht.nl