alimentatie

Stijging alimentatie 2021 met 3%

Stijging alimentatie 2021 met 3%

Indexering van de alimentatie

Elk jaar stijgen de bedragen aan alimentatie. Dit heet indexatie. Voor het jaar 2021 is het percentage vastgesteld op 3%. Dit betekent een stijging van het bedrag aan alimentatie met ingang van 1 januari 2021 van 3%. De Minister voor Rechtsbescherming stelt het percentage elk jaar vast. Dit indexeringspercentage is dit jaar best hoog. Sinds 2009 is dit niet meer zo hoog geweest. De indexering geldt voor kinderalimentatie en partneralimentatie.

Je kunt hier berekenen wat dit voor jouw geval inhoudt.

Veel mensen denken dat die verhoging automatisch gaat. Dit is niet zo. Als je alimentatie ontvangt of betaalt dan moet je dit zelf in de gaten houden. Betaal jij alimentatie, pas het bedrag dan op tijd aan. Ontvang jij alimentatie, dan is het goed om je ex even op de hoogte te stellen van het percentage.

Weigert je ex om dit bedrag te betalen? Dan kan je contact opnemen met het LBIO om de gewijzigde alimentatie voor je te innen. Maar het is eerst altijd goed om met elkaar te praten om de reden te weten dat je ex dit niet betaalt. Misschien heeft er een wijziging in de omstandigheden plaatsgevonden waardoor de alimentatieplichtige de alimentatie niet meer kan betalen, bijvoorbeeld omdat hij of zij in inkomen achteruit is gegaan. Of omdat er een nieuw kind is geboren waarvoor ook een onderhoudsplicht bestaat. Dit kan een reden zijn om de alimentatie te laten herberekenen.

Hebt u hulp nodig bij dit gesprek? Neem dan contact met ons op.