Scheiden en emoties

Scheiden en emoties; de ijsbergmethode

Scheiden en emoties

Bij een groot deel van de echtscheidingen verloopt de communicatie tussen de partijen moeizaam of zelfs problematisch als gevolg van heftige emoties. Als mediator merken wij dit tijdens de gesprekken met partijen die gaan scheiden samen aan tafel, maar ook als advocaat merken we dit bij bijvoorbeeld tijdens een overlegscheiding. Als de communicatie stroef verloopt is het lastig om duurzame afspraken te maken als je gaat scheiden over bijvoorbeeld de kinderen, alimentatie of de echtelijke woning.

Om die communicatie te verbeteren werken we met verschillende methoden. Eén van die methoden is de ijsbergmethode. Deze methode laat op een eenvoudige wijze zien hoe een bepaalde manier van communiceren tussen partijen ontstaat.

Boven de waterlijn bevindt zich het topje van de ijsberg. Dit is het zichtbare gedrag van de mensen en de standpunten die worden ingenomen. Het grootste gedeelte van de ijsberg bevindt zich echter onder de waterlijn. Hier bevinden zich de onbewuste en onzichtbare overtuigingen, normen en waarden, eigenschappen en motieven. Die componenten onder de waterlijn bepalen het gedrag en de belangen boven de waterlijn. Belangrijk is dus ook om met hetgeen onder de waterlijn aan de slag te gaan. Hier hebben wij allerlei technieken voor. Dit doen we bijvoorbeeld door te vragen naar ieders rol in het gezin van herkomst. Vaak zie je dat je -vaak onbewust- bepaalde patronen hebt ontwikkeld die je in je eigen relatie meeneemt. Het is goed om hier bewust van te zijn. Er wordt dan gekeken naar het hele onderliggende systeem bij het gezin. Wij merken dat dit heel verhelderend kan zijn. Dit klinkt als een heel diepgaand en langdurig traject. Dit is niet zo. We zien namelijk dat als dit punt duidelijk is, de communicatie veel beter gaat. En je kan natuurlijk beter afspraken over de scheiding met elkaar maken als er meer begrip is, dan dat je boos op elkaar bent en elkaar weinig gunt.

Verder laten de ijsbergen onder de waterlijn vrijwel altijd een overlap zien. Een simpel voorbeeld kan zijn dat beide ouders in de toekomst rust en duidelijkheid voor hun kinderen willen, maar dat zij dat boven de waterlijn volledig anders invullen. Wij proberen dan terug te gaan naar de gezamenlijke belangen onder de waterlijn en vanuit daar naar een oplossing te zoeken die iedereen past.

Herken je je hierin of heb je vragen naar aanleiding hiervan? Neem dan gerust contact met ons op.