Online scheiden

Online scheiden met Uiteen en Uitelkaar.nl

Online scheiden met Uiteen en Uitelkaar.nl; hoe werkt dat?
Er is een trend dat er steeds meer online wordt gescheiden. Uiteen heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met het online platform Uitelkaar.nl. Deze samenwerking zijn wij aangegaan om onze cliënten de mogelijkheid te geven om zoveel mogelijk zelf hun scheiding te regelen. Mist zij dit willen en kunnen natuurlijk. Zelf je scheiding regelen kan ook kostenbesparend werken.

In deze blog vertellen we je eerst hoe het scheidingsproces met Uiteen en Uitelkaar.nl werkt. Wij hebben verder wat tips ingewonnen bij Charlotte Meindersma. Charlotte is jurist en onder meer gespecialiseerd in privacyvraagstukken. Zij zal tips geven over waar je op moet letten met online scheiden, om het risico op een databreuk als jij je privégegevens over je scheiding deelt zoveel mogelijk te beperken.

Online scheiden bij Uiteen en Uitelkaar.nl

Op Uitelkaar.nl kun je snel, in je eigen tempo, maar ook met extra ondersteuning van een advocaat-mediator van Uiteen scheiden. Je hebt op het platform van Uitelkaar.nl altijd en overal toegang tot je digitale dossier waarin je aan de scheidingsafspraken werkt.

Je maakt op het platform van Uitelkaar.nl je eigen account aan. Per thema maken jullie afspraken in je digitale dossier. Op basis van wat jullie in de intake antwoordden, doet Uitelkaar.nl alvast suggesties die je zelf aan kunt passen. Als jullie de extra module van een mediationtraject kiezen, volgen er ook gesprekken met de advocaat-mediator. Je kan hierbij aangeven dat je een advocaat-mediator van Uiteen wil. Bij de module Ouderschapsplan krijg je 2 sessies bij een advocaat-mediator van Uiteen, waarvan de laatste sessie meteen de controle is voor de afronding van het plan. Bij de modules Scheiding- en ouderschapsplan en Scheidingsplan krijg je 3 sessies bij een advocaat-mediator van Uiteen, waarvan de laatste de juridische check is voor jullie scheidingsplan bij de rechtbank wordt ingediend.

Als je een scheidingsplan of scheidings- en ouderschapsplan maakt, controleert een advocaat van Uiteen of jullie afspraken juridisch kloppen. Vervolgens hebben jullie een afspraak met de advocaat van Uiteen op kantoor of via videobellen en tekenen jullie het document.

Als jullie het scheidingsplan (en eventueel het ouderschapsplan) hebben afgerond, dient jullie advocaat-mediator (van Uiteen) deze in bij de rechtbank.

Overweeg je om online te scheiden, maar twijfel je om dit via Uiteen en Uitelkaar.nl te doen of een andere aanbieder? Zorg ervoor dat je met de juiste aanbieder te maken hebt. Een aanbieder die aan maatwerk doet en je goed informeert voordat je belangrijke beslissingen neemt. Immers, bijna geen enkele scheiding is standaard.

Tips van Charlotte Meindersma over online scheiden en privacy

Charlotte, waar moeten mensen op letten als ze besluiten om hun scheiding online regelen, zoals bijvoorbeeld met Uitelkaar.nl en Uiteen? Of als zij hun scheidingsgegevens per e-mail met hun scheidingsadvocaat- of mediator delen?

Charlotte: Let op dat het online scheidingsplatform voorzichtig omgaat met je persoonsgegevens. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze niet dat ze je niet zomaar een nieuwsbrief mogen sturen zodra jij je gegevens, om te kunnen scheiden, hebt doorgegeven. Als het platform dit doet, dan betekent dit gewoon dat ze erg commercieel zijn. Mijn advies: sla dit platform dan maar over. Deze aanbieder heeft niet het beste voor met jou. 

Let er verder op dat de partij waarmee je samenwerkt ervoor moet zorgen dat ze voorzichtig omgaan met je persoonsgegevens. Dit doe je als volgt:
– Ga na welke software en uit welke landen het online scheidingsplatform de server heeft staan. Dit vind je meestal in de privacyverklaring die op de website van het platform staat. Deze moet afkomstig zijn uit de EU. Als het niet in de privacyverklaring staat, dan kan je dit altijd nog navragen bij het platform zelf;
– Kijk goed hoe uitgebreid de privacyverklaring is. Hoe uitgebreider, hoe serieuzer ze jouw rechten nemen. 
– Je zou kunnen overwegen om encrypted te mailen: Zo kan jouw informatie tijdens het verzenden niet onderschept worden.
– Geef niet meer informatie dan dat het platform echt nodig heeft om jouw scheiding te regelen. Vraag je steeds af: Wat ga je met de info doen? En vraag het na als je dit niet duidelijk is.
– Stel dat je je gegevens moet uploaden in online systeem: Het platform moet zorgen dat zij aan AVG voldoen. De privacyverklaring moet gemakkelijk online vindbaar zijn. Het platform moet jouw persoonsgegevens niet langer bewaren dan dat zij het nodig hebben. 

De privacyverklaring van Uitelkaar is hier te vinden: https://uitelkaar.nl/algemene-voorwaarden-privacy/privacyverklaring en desgevraagd liet Laura Kistemaker van Uitelkaar.nl ons weten dat hun server in de EU staat (ze maken gebruik van TransIP).

Meer weten over online scheiden met Uiteen en Uitelkaar.nl? Neem dan contact met ons op.