Wat kan ik doen om mijn ex te stoppen? Onze kinderen lijden eronder en ik ook.
Hier enkele tips.
- Probeer je ex niet meer te veranderen. Dit heb je tijdens de relatie vast al heel vaak geprobeerd. En daarna ook. En is het gelukt? Vast niet. Dit betekent dat je haar moet accepteren zoals. Hoe oneerlijk dit ook voelt. Hoe kan je haar echt accepteren? Echt accepteren betekent dat als zij iets doet wat je normaal gesproken enorm ergert, je niet meer boos wordt. Want als je boos bent, hoop je eigenlijk nog altijd op beterschap. Je moet de hoop op beterschap opgeven. Het kan soms helpen als je probeert te begrijpen waarom de ander zo doet. Vaak helpt het om een beetje te graven in haar jeugd. Heeft zij een vader of een moeder gehad die (emotioneel) afwezig was? Dan werkt dit trauma ook door in volwassene relaties. Als je hierover meer wil weten, lees dan eens een boek van Sue Johnson.
- Verander zelf. ‘Without change, nothing will change’. Als je zelf anders gaat doen, moet je gesprekspartner ook wel anders doen! Deze theorie is gebaseerd op de theorie van de ’transactionele analyse’. In conflictsituaties wordt er niet meer gelijkwaardig en respectvol met elkaar gecommuniceerd. Als je zelf weer begint met respectvol communiceren, kan de anders niet anders dan respectvol reageren. Lees hier verder hoe je dit aanpakt. Heb je wat meer hulp hierbij nodig? Raadpleeg dan een psycholoog met de vraag: Help mij om beter met mijn ex te communiceren.
- Probeer uit de dramadriehoek te komen. In conflicten neem je vaak een van de volgende rollen aan; aanklager, slachtoffer of redder. Lees hier verder.
- Probeer echt te luisteren. Als je een gesprek voert, denk dan niet tegelijkertijd na over wat je terug wil zeggen. Want als je dat doet, luister je niet echt. Dan probeer je alleen maar je gelijk te halen. Hoe doe je dat? Met deze ezelsbruggetjes in de illustratie die je hieronder ziet. Herhaal in je eigen woorden wat ze zei: “Begrijp ik het goed dat…?”Luister ook niet letterlijk maar probeer achter de bedoeling te komen van wat er wordt gezegd. Vaak betekent: “Ik wil je nooit meer zien” “Ik zou graag willen dat je er meer voor mij was.”
- De meeste gemeentes bieden ook ouderschapstrajecten aan zoals Kinderen uit de Knel of Ouderschap Blijft. Informeer bij je eigen wijkteam of buurtteam wat de mogelijkheden voor jullie zijn. Voor Rotterdam, klik hier.
- Werkt dit niet? Neem dan contact op met een van onze advocaat-mediators. Een stap die genomen kan worden, is het inschakelen van een kindbehartiger. Een kindbehartiger praat met de kinderen en koppelt dit terug aan de ouders. Dit is vaak en enorme spiegel voor de ouders die zij nodig hebben om wat inzicht in hun handelen te krijgen. Een andere optie is om met elkaar in gesprek te gaan met een advocaat-mediator van Uiteen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.