ex in de woning

Mijn ex blijft maar in onze gezamenlijke woning wonen.

Spijt als haren op je hoofd dat jullie gezamenlijk een woning hebben gekocht of gehuurd? Spijt dat je na het kopen van een woning in gemeenschap van goederen bent getrouwd (voor 1 januari 2018)? Helaas komen deze situaties vaker voor. Maar wat doe je als jouw ex-partner niet uit het huis wil vertrekken?

Als bent getrouwd en je gaat scheiden, dan kan tijdens de scheidingsprocedure in een zogenaamde voorlopige voorzieningen procedure het uitsluitend gebruik van de echtelijke woning worden gevraagd. Dit uitsluitend gebruik geldt voor de duur van de scheidingsprocedure. Jouw ex dient dan het huis te verlaten en mag de woning verder niet in. De rechter zal bij dit verzoek een afweging maken wie er het meeste belang bij heeft om in het huis te blijven wonen voor de duur van de scheidingsprocedure. Als er minderjarige kinderen zijn, dan kan voor de rechter doorslaggevend zijn wie de hoofdverzorgende ouder van de kinderen is.

Ook nadat de echtscheiding definitief is geworden, kan door de rechter aan een van jullie het uitsluitend gebruik van de echtelijke woning worden toegekend. Dit kan als diegene die het verzoek doet ten tijde van de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in het huis woont. De rechter kan dan bepalen dat diegene (tegen vergoeding) nog voor de duur van zes maanden in het huis mag blijven wonen, bij uitsluiting van de ander.

Als je niet bent getrouwd, maar wel een gezamenlijke woning hebt, dan kan ook zo’n voorziening worden getroffen. Dit kan via een procedure bij de kantonrechter waarin wordt gevraagd om een voorziening voor het gebruik van de woning. Degene die uit het huis weg moet, kan wel vragen om een vergoeding voor het gebruik van zijn ‘deel’ van het huis vragen. Soms is er haast geboden. Dan wordt dit gevraagd in een kort geding (een spoedprocedure).

Tot slot adviseren we nooit om zomaar de sloten van het huis te veranderen als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Het is van belang dat er goede afspraken gemaakt worden over waar de kinderen verblijven en wat er met het huis gebeurt.

Komen jullie er niet samen uit, neem dan gerust contact met ons op voor advies.