Mag een kind ouder dan 12 jaar kiezen bij welke ouder hij gaat wonen?

Kinderen ouder dan 12 jaar worden in een echtscheidingsprocedure door de rechter uitgenodigd om hun mening te geven over het ouderschapsplan die zijn of haar ouders heeft opgesteld (met name de zorgregeling). Dit is voor een kind niet verplicht. Het kind kan de rechtbank een briefje terugsturen als ze hiervan af willen zien. Of als ze per brief hun mening willen geven.

Veel inmiddels volwassen kinderen van gescheiden ouders klagen dat er destijds toen hun ouders gingen scheiden, nooit naar hun mening is gevraagd. Daarom wordt de mening van het kind steeds belangrijker.

Deze mening is niet doorslaggevend voor een beslissing van de rechter. Het kan zijn dat een rechter hetgeen het kind aangeeft toch niet in het belang van het kind vindt. Met name voor de wat jongere kinderen. Maar vaak wordt de mening van een kind wel opgevolgd.

Overigens krijgen kinderen van gescheiden ouders als zij 12 jaar zijn niet automatisch een brief van de rechtbank. Als er geen procedure bij de rechtbank loopt, blijft de situatie die daarvoor is bepaald gewoon voortduren.

Dus nee, een kind ouder dan 12 jaar mag niet kiezen bij welke ouder hij gaat wonen.

Meer informatie? Bel ons of mail ons via info@uiteenfamilierecht.nl

Delen: