Begrafenis

Ik mag niet bij de uitvaart van mijn ouder aanwezig zijn

Welke juridische mogelijkheden heb je als je niet bij de uitvaart (begrafenis of crematie) van je ouder aanwezig mag zijn? Of misschien zelfs niet eens weet waar en wanneer deze zal plaatsvinden?


Informeren over overlijden

Een oud cliënt belde onlangs ons kantoor met de mededeling dat hij een brief had gekregen met het verzoek of ik een openstaande rekening van mijn overleden vader wil betalen. Hij wist niet eens dat zijn vader al was overleden…

Dat zijn zeer vervelende situaties. Je hoopt natuurlijk dat familieleden elkaar op een juiste wijze hierover informeren. Toch komt het helaas nog wel eens voor dat dit niet gebeurd.

Mocht je vrezen dat ook jij niet wordt geïnformeerd dan kun je dit voorkomen door de rechter in te schakelen. Je vraagt dan dat je kort na het overlijden van jouw ouder, bijvoorbeeld binnen 12 uur na het overlijden, wordt geïnformeerd. De advocaten van Uiteen kunnen je hierbij helpen.

De uitvaart

Waar wij ook vaak mee te maken hebben zijn kinderen van overleden ouders die niet in de gelegenheid worden gesteld om bij de uitvaart aanwezig te zijn.

Je broer of zus moet jou informeren over de uitvaart van een ouder. Het recht om als kind afscheid te mogen nemen van je overleden ouder mag niet zomaar worden ontnomen door andere familieleden.

Het is van belang of de overleden ouder duidelijk zijn of haar wil heeft bepaald met betrekking tot de uitvaart. En ook over de (kring van) personen die daar wel of niet bij aanwezig mogen. Dat kan bijvoorbeeld in een testament of in een codicil.

Dat er lange tijd geen contact is geweest tussen een ouder en kind maakt niet dat het kind geen recht heeft om afscheid te nemen.


Kort geding

Wat als je niet (tijdig) wordt geïnformeerd over het tijdstip en de plaats van de uitvaart? Dan kan je een kort geding starten. Je verzoekt dan dat deze informatie alsnog wordt verstrekt. Ook kan je een kort geding starten als al duidelijk is dat je niet zal worden toegelaten bij de uitvaart.

De kort gedingrechter beslist in sommige gevallen dat dat het kind niet bij de uitvaart mag zijn. Maar dit kind kan dan voorafgaand aan de uitvaart op een ander moment zonder aanwezigheid van familie of anderen afscheid nemen.

Als de rechter de vorderingen toewijst, legt de rechter vaak hoge dwangsommen op. Dit vanwege de onomkeerbare gevolgen die het heeft als een broer of zus geen gelegenheid geeft om afscheid te nemen.

Bij dergelijke zaken is haast geboden. Soms is het goed om op tijd -dus voordat een ouder op sterven ligt- en het risico bestaat dat er geschillen hierover ontstaan al een advocaat in te schakelen.

Wanneer je als ouder problemen voorziet en wilt dat bepaalde personen geen afscheid van jou nemen, ga dan naar een notaris om dit goed vast te leggen.

Schadevergoeding

De rechter heeft een keer geoordeeld dat het onder omstandigheden onrechtmatig kan zijn om iemand niet te informeren over wanneer en waar een uitvaart plaatsvindt. En dat hiervoor schadevergoeding betaald moest worden. Dat speelde in een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 22 december 2023.

In deze zaak speelde het volgende. De partijen in deze zaak, een broer en een zus, hebben al jarenlang een verstoorde relatie. Hun vader is op 12 oktober 2020 overleden in het ziekenhuis in het bijzijn van de broer. In de dagen daarna heeft de broer geprobeerd contact te krijgen met de zus. Hij wilde erachter komen hoe en wanneer de uitvaart van de vader zou plaatsvinden. Dat is niet tijdig gelukt. De broer spande een kort geding tegen zijn zus. Op de zitting bij de kortgedingrechter kreeg de broer van zijn zus te horen dat de crematie van zijn vader inmiddels had plaatsgevonden.

De broer liet het er niet bij zitten. Hij vorderde bij de kantonrechter een immateriële schadevergoeding van € 8.000,- vanwege het emotionele leed dat zijn zus hem had aangedaan.
De kantonrechter kwam tot het oordeel dat de zus onrechtmatig had gehandeld. Zij had haar broer opzettelijk niet geinformeerd over de crematie van hun vader. De kantonrechter vond een immateriële schadevergoeding van € 2.000,- passend. Het moet voor de zus tijdig duidelijk zijn geweest dat de broer bij de uitvaart van zijn vader wilde zijn. Desondanks heeft zij die informatie niet verstrekt.

Hoe verstoord de familieverhoudingen ook zijn, een zus behoort haar broer te informeren over de uitvaart van hun vader. Al helemaal als herhaaldelijk om die informatie wordt gevraagd.


Meer informatie? Neem dan contact op met onze erfrechtspecialist Sanae Ballah.