Het oude centrum van Schoonhoven

Goedkoop is duurkoop: Een echtscheiding zonder juridische hulp

Toen Anna en Mark in 2013 besloten te scheiden, dachten ze dat ze alles wel zelf konden regelen. Geen advocaten, geen gedoe. Gewoon samen aan tafel, een paar afspraken op papier, en klaar. Simpel, toch? Dat dachten ze in ieder geval. Maar zoals vaak met zaken die simpel lijken, bleek het te mooi om waar te zijn.

Eenvoudige afspraken met grote gevolgen
In hun zelf opgestelde convenant stond dat Mark in de koopwoning zou blijven en dat de hypotheek volledig op zijn naam zou komen. Anna deed “volledige afstand.” Ook besloten ze dat ze verder niets meer van elkaar zouden kunnen eisen. Met een handtekening leek alles geregeld. Mark bleef wonen in het huis, betaalde alle kosten en het leven ging verder.

Totdat Mark in 2022 besloot het huis te verkopen. Het bleek flink in waarde gestegen te zijn: er was een overwaarde van € 56.000. Maar voordat de champagnefles open kon, was er een probleem. Anna vond dat ze recht had op de helft van de overwaarde. Mark dacht daar anders over. Ze hadden immers afgesproken dat het huis van hem was, toch?

Een langdurige strijd voor de rechter
De discussie mondde uit in een rechtszaak. Anna en Mark moesten terug naar hun afspraken van toen. Maar de rechter stelde vast dat ze die zonder juridische kennis hadden gemaakt en dat de paar krabbels op papier eigenlijk niet veel waard waren. Wat wel telde, waren hun oude WhatsApp-berichten. En wat bleek? Anna had toen al aangegeven dat Mark het huis mocht behouden. De rechter stelde Mark in deze in het gelijk. Anna kreeg niets van de verkoopopbrengst.

De hoge prijs van geen hulp
Wat op het eerste gezicht een goedkope en snelle oplossing leek, draaide uit op een financiële nachtmerrie voor beide partijen. Na jaren van juridische procedures en dure advocaatkosten bleef er van de overwaarde weinig over. Anna stond met lege handen, en ook Mark had een flink deel van zijn overwaarde zien opgaan aan kosten die ze beiden hadden kunnen vermijden.

De les?
Een scheiding is niet iets om lichtzinnig op te pakken. Zelfs als je denkt dat je “het wel samen kunt regelen,” kan een klein misverstand (of gewoon onwetendheid) grote financiële gevolgen hebben. Goede juridische begeleiding en een gespecialiseerde mediator hadden Anna en Mark veel geld, stress en tijd kunnen besparen. Dus, als je overweegt te scheiden: zoek een expert die je helpt om alles goed en duidelijk vast te leggen. Want goedkoop kan uiteindelijk héél duur blijken te zijn!

Het verhaal is gebaseerd op de volgende twee uitspraken, waarbij de namen van de man en de vrouw zijn verzonnen: Eerste aanleg: Rechtbank Rotterdam 7 december 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:10950Hoger beroep: Gerechtshof Den Haag 24 september 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:1980

Heb je vragen over scheiden ? Neem contact op met een van onze familierechtadvocaten- en mediators.