Waarom kan mijn ex mij niet loslaten?

Jullie zijn al een tijdje uit elkaar. Je ex-partner blijft maar boos op je. Hierdoor loopt de omgangsregeling zo stroef. Hoe kan je dit doorbreken?

De ene persoon kan goed met tegenslagen in het leven omgaan en de ander minder. Dat sommige mensen beter kunnen omgaan met tegenslagen en de daarbij behorende emoties heeft verschillende redenen. Zoals culturele achtergrond, intelligentie, relativeringsvermogen, etc. Maar ook een groot deel van hoe wij met tegenslagen omgaan, is gevormd door ervaringen uit het verleden. Over hoe je bent gehecht aan je primaire hechtingsfiguren, wat meestal je ouders zijn.

Als je gehechtheid aan je ouders goed is, kan je vaak beter omgaan met relaties en het verbreken hiervan. Het wordt een ander verhaal als je angstig of vermijdend bent gehecht. Als je vader bijvoorbeeld emotioneel onvoorspelbaar was (door bijvoorbeeld verslavingsproblemen) zie je dat je je later in liefdesrelaties zenuwachtig, vijandig en veeleisend gaat gedragen (angstig gehecht). Je bent dan vaak jaloers. Als je moeder kil en afstandelijk was (zoals de depressieve moeder die er emotioneel gezien niet is) dan zie je dat het kind later in relaties de afstand blijft bewaren (vermijdend gehecht). Dit kan bijvoorbeeld verklaren waarom je in een relatie vreemd gaat. Met deze slecht gehechte personen is het dus lastig om een relatie aan te gaan.
Relatietherapie en aparte therapie kan jullie wel als koppel helpen. Maar als de relatie al is verbroken, is het goed om te weten hoe je met je vermijdend of angstig gehechte ex om te gaan. Een conflict is misschien niet erg als je verder niets met elkaar deelt. Maar als je kinderen hebt moet je nog jarenlang met elkaar door.

Stalkers zijn bijvoorbeeld typische angstig gehechte mensen. Zij gaan bij het verbreken van een relatie eisen stellen, bedreigingen uiten en worden soms ook echt agressief. Vaak gaan zij meteen op zoek naar een nieuwe relatie. Vermijdend gehechte personen trekken zich terug en keren in zichzelf. Ze praten niet over hun breuk en laten hun verdriet niet toe. Het duurt een lange tijd voordat zij weer een nieuwe relatie hebben. Beide groepen hebben de neiging om alcohol of drugs te gebruiken om zich staande te houden.
Deze personen hebben –ook al lijkt dit niet zo te zijn- behoefte aan empathie en verbondenheid. Als je uit elkaar gaat en je hebt kinderen, dan blijf je natuurlijk ook met elkaar verbonden. Je moet je dus weer op een nieuwe manier verbinden. Niet als (ex-)partner maar als ouder.

Maar hoe doe je dat? Dat kan eigenlijk alleen maar door het gesprek met elkaar aan te gaan. Echt met elkaar praten en echt naar elkaar luisteren, zonder vooroordelen. Waarschijnlijk heb je dit al heel vaak geprobeerd. Maar niet op deze manier. Je ex zal niet zomaar veranderen. Maar jij kan wel proberen om met een aantal tips en trucs ervoor te zorgen dat je ex geen “last” meer vormt.

Heb je hier toch meer hulp bij nodig? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen via info@uiteenfamilierecht.nl.