Misverstand 1: “Als je kiest om te scheiden via mediation heb je geen advocaat nodig”
Misverstand 2: “Als je gaat scheiden moet je kiezen tussen een advocaat of een mediator”
Voor een echtscheiding is altijd een advocaat nodig. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet voor mediation kiest. Om te kunnen scheiden moet de rechtbank de echtscheiding uitspreken. Alleen een advocaat mag een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Scheiden zonder advocaat kan dus op geen enkele manier.
Advocaat is een beschermd beroep, maar dat geldt niet voor mediator. Iedereen mag zichzelf mediator noemen. Er gelden dus geen vereisten. Er hoeft dus ook geen opleiding te worden gevolgd. Dat maakt dat je het mediatontraject kunt doorlopen bij een mediator die geen advocaat is. Voor het mediatontraject, voorafgaand aan de gerechtelijke procedure waarvoor een advocaat nodig is, kun je dus wel kiezen voor een mediator die geen advocaat is.
Als de ingeschakelde mediator zelf geen advocaat is, dan moet aan het einde van het mediationtraject alsnog een advocaat worden ingeschakeld. Deze gemeenschappelijke echtscheidingsadvocaat moet de inhoud van het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant toetsen. Zo moet deze advocaat de inhoud van de stukken controleren op juridische fouten. Ook moet de advocaat de partijen hebben gezien en gesproken. Alleen zo kan worden gecontroleerd of beide partijen de gemaakte afspraken begrijpen. Als er door een partij met minder genoegen wordt genomen dan waarop aanspraak kan worden gemaakt, dan moet de advocaat nagaan of die partij daarvan bewust is en dat ook zo wil. Advocaten die alleen maar het verzoekschrift indienen, de afspraken niet op juridische fouten controleren en de afspraken niet met de partijen bespreken, handelen in strijd met de tuchtregels en kunnen daarop worden aangesproken.
Als de ingeschakelde mediator ook advocaat is, dan werkt dat efficiënt. Nadat het mediationtraject is doorlopen, dient diezelfde advocaat het echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Er hoeft dus niet meer een juridische toets en een bespreking plaats te vinden, zoals dat wel het geval is als de ingeschakelde mediator geen advocaat is.
Misverstand 3: “Alleen via mediation kun je respectvol scheiden”
Scheiden kan op verschillende manieren, en mediation is een goede optie. Bij mediation helpt een neutrale begeleider, de mediator, jullie om samen afspraken te maken over alles wat geregeld moet worden bij een scheiding. Het doel is om tot een goede, blijvende oplossing te komen die voor beide partijen werkt.
Maar mediation past niet in elke situatie. Een mediator geeft alleen informatie en mag geen advies geven. Als er grote verschillen zijn in bijvoorbeeld kennis, macht of emoties, kan het verstandig zijn dat beide partners een eigen advocaat inschakelen. Ook als iedere partner een eigen advocaat heeft, kan je respectvol scheiden en kunnen niet-juridische aspecten van de echtscheiding onderwerp van gesprek zijn. Het is dan van belang dat beide partners een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat inschakelen die gericht is op het zoeken van overleg en dus niet “de beuk erin gooit”. Samen met deze advocaten kunnen jullie dan proberen om afspraken te maken zonder dat een rechter hoeft in te grijpen. Zo houden jullie zelf de controle, terwijl alle belangen worden meegenomen. Dit kan vooral handig zijn in complexe situaties.
Heb je vragen over mediation? Neem contact op met een van onze familierechtadvocaten- en mediators.