Joyce en Li beëindigden in 2018 hun geregistreerd partnerschap. Ze maakten duidelijke afspraken over de scheiding en legden deze afspraken vast in een convenant. Over de gezamenlijke woning spraken ze af dat Li deze zou overnemen en Joyce uit de hoofdelijke aansprakelijk van de hypotheekschuld zou worden ontslagen. Uiterlijk per 1 september 2021 zou worden geëvalueerd of Li de woning en de hypotheek alsnog op zijn naam zou kunnen krijgen of dat de woning verkocht zou moeten worden.
Joyce wilde verder met haar leven en gaf Li nog tot 1 september 2022 de tijd, maar hij haalde deze termijn niet. Li vertelde Joyce dat hij wachtte op een erfenis. Hij verzekerde haar keer op keer dat alles bijna geregeld was. Maar de maanden werden jaren. Ondanks nieuwe deadlines en beloftes bleef Li de afspraken niet nakomen. Ondertussen bleef Joyce hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Dit beperkte haar financiële mogelijkheden – zij kon immers geen nieuwe hypotheek afsluiten – en veroorzaakte veel stress.
In juni 2023 stelde Joyce een harde grens: het moest nu echt geregeld worden. Li vroeg opnieuw om uitstel, maar zonder resultaat. Joyce zag geen andere uitweg meer en besloot juridische stappen te ondernemen.
Met hulp van een advocaat bracht Joyce de zaak voor de rechter. Dit om verkoop van de woning af te dwingen. Li voerder verweer. Hij wilde dat de woning alsnog aan hem werd toebedeeld en eiste zelfs dat Joyce zou moeten meebetalen aan zijn proceskosten.
De uitspraak van de rechter
De rechter oordeelde dat Joyce al genoeg geduld had gehad. Li had jaren de kans gekregen om de woning over te nemen, maar dit nooit waargemaakt. Het vonnis was helder: de woning moest verkocht worden, zoals was afgesproken. Bovendien werd Li verplicht om volledig mee te werken aan de verkoop. Als hij zou weigeren, zou de rechtbank toestemming in zijn plaats geven.
Dankzij de uitspraak van de rechter kreeg Joyce eindelijk duidelijkheid en kon ze verder met haar leven.
Herkenbaar?
Heeft jouw ex-partner ook moeite met het nakomen van afspraken over een gezamenlijke woning? Blijf je vastzitten aan een hypotheek terwijl je verder wilt? Bij ons kantoor begrijpen we hoe belastend dit kan zijn. We helpen je graag om via de rechter af te dwingen dat jouw ex zijn of haar verplichtingen nakomt, zodat je weer door kunt met jouw leven.
Neem vandaag nog contact met ons op!
Het verhaal is gebaseerd op de volgende uitspraak, waarbij de namen van de man en de vrouw zijn verzonnen:
Rechtbank Noord-Holland 7 augustus 2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:7023