De 5 stappen na het overlijden van je ouder

Je ouder is overleden. Hij of zij heeft helemaal niets geregeld. Je hebt geen idee waar je moet beginnen. Wat zijn je rechten en plichten? Hier vindt u de eerste stappen die je moet nemen.

1. Doe niets overhaast. Het is belangrijk dat je geen zogenoemde “daad van aanvaarding” verricht. Met een daad van aanvaarding accepteer je de nalatenschap, ook als hier alleen maar schulden in zitten. Een daad van aanvaarding kan al zijn als je spullen uit de woning van je ouder haalt. Het is verstandig dat je de nalatenschap beneficiair aanvaardt. Dit moet je doen met een verklaring op de rechtbank. Je geeft eigenlijk aan dat je de erfenis alleen accepteert als er sprake is van een positief saldo (de bezittingen zijn groter dan de schulden). Je hebt hiervoor een overlijdensakte nodig. Die kan je opvragen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je ouder is overleden. Meer informatie vind je hier.

2. Controleer in het Centraal Testamentenregister of je ouder een testament heeft opgesteld. Indien er een testament is, dan kan het zijn dat hierin is aangegeven wie de nalatenschap dient af te wikkelen, zoals een executeur.

3. Regel verder alleen de zaken die echt niet kunnen wachten. Dit zijn bijvoorbeeld het het voldoen van de uitvaartkosten en het inventariseren en opzeggen van abonnementen.

4. Regel de uitvaart. Controleer of je ouder een begrafenisverzekering heeft. Mocht je ouder geen administratie hebben waarin je dit kunt vinden, dan kan je de bankafschriften nagaan. Je kunt ook dit register raadplegen. Wat als er geen verzekering is en niemand de uitvaart regelt? Dan neemt de gemeente dit op zich. Echter, de gemeente kan deze kosten verhalen op de kinderen. Het is dan ook raadzaam om de begrafenis zelf te regelen als je de kosten zo laag mogelijk wil houden.

5. Schakel hulp in van bijvoorbeeld de notaris of een advocaat om je te adviseren inzake de afwikkeling van de nalatenschap om te voorkomen dat je fouten maakt. De notaris kan je bijvoorbeeld helpen aan een verklaring van erfrecht, waarmee u weer bepaalde zaken kunt regelen.

Meer vragen? Neem dan contact met ons op via info@uiteenfamilierecht.nl of bel naar 010 4527403.