De huidige wetgeving is helaas nog zo dat kinderen maar twee juridische en twee gezaghebbende ouders kunnen hebben. Bij meerouderschap zijn er meer dan twee ouders. Soms zijn er drie ouders (zoals een vrouwenstel en een alleenstaande vader) of vier ouders (zoals een mannenstel en een vrouwenstel) die samen een kindje willen. Je kan wel interessante constructies bedenken hoe je het ouderschap en gezag “verdeelt” zodat zoveel mogelijk sprake is van gelijkwaardig ouderschap.
De speciale Staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde het kabinet al in 2016 om de wet aan te passen, zodat kinderen onder bepaalde voorwaarden wettelijk drie of vier ouders kunnen hebben. Helaas is deze wet er nog steeds niet doorheen.
In deze blog geven wij 5 tips hoe hiermee om te gaan bij het aangaan van een meervoudige co-ouderschapsovereenkomst/intentioneel meerouderschapsovereenkomst.
1. Stel dat sprake is van een vrouwenstel en een mannenstel, dan kan ervoor worden gekozen om de vader die niet de biologische vader is van het kind, toch als juridisch ouder aan te merken. Ook kan deze vader (samen met de biologische en juridische moeder) het ouderlijk gezag over het kind dragen. Het gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen kan hier. Je kan er verder bijvoorbeeld voor kiezen om de mee-moeder het kind te laten aangeven bij de geboorte.
2. Leg goed vast hoe jullie in de praktijk willen omgaan met het ouderlijke gezag. Jullie kunnen in een overeenkomst opnemen dat alle ouders zich onderling wel steeds gedragen alsof het gezamenlijke gezag bij alle vier de ouders ligt waarbij voor het nemen van beslissingen alle vier de ouders overeenstemming moeten bereiken. Let wel: Naar buiten toe (bijvoorbeeld bij het inschrijven van een kind op school) zal dit niet gelden; de school zal genoegen nemen met toestemming van de twee daadwerkelijk gezag hebbende ouders.
3. Maak afspraken over wat jullie willen doen als de nieuwe wetgeving over het ouderlijk gezag en juridisch ouderschap er wel doorheen is. Jullie kunnen afspreken dat jullie voor dat geval de intentie hebben om alle vier de ouders te belasten met het gezag en het juridisch ouderschap. Op dat moment kan je -als je kiest voor de constructie zoals hierbij bij punt 1 is genoemd- de biologische vader alsnog als juridisch vader aanmerken.
4. Leg expliciet vast dat het belang van het kind altijd voorop staat. Soms is het bij twee ouders al lastig om op 1 lijn te zitten, laat staan bij vier ouders. Als je goed met elkaar hebt besproken dat jullie te allen tijde het belang van het kind vooropstellen boven je eigen belang, kan dit mogelijk gedoe schelen.
5. Let op de erfrechtelijke gevolgen. Een kind kan alleen erven van een juridische ouder. De erfrechtspecialisten van Uiteen kunnen je hierover adviseren.
Meer weten? Neem dan contact op met Janneke Mulder.