Wat te doen bij dreiging van internationale kinderontvoering

In scheidingssituaties kom je regelmatig tegen dat de ene partner de partner bedreigt. Het is dan lastig om te beoordelen hoe serieus je deze bedreigingen moet nemen. Vaak zie je dat bedreigingen worden geuit door angstgevoelens. Denk aan een kat die -als hij bang wordt- begint te blazen. Maar wat als je ex-partner ermee dreigt om je kind bij je weg te nemen en te ontvoeren naar het buitenland?

Het is belangrijk om goed te kijken wat er eigenlijk aan de hand is. Is er een reëel risico op een internationale kinderontvoering? Soms is dat lastig om in te schatten. Het Centrum IKO (Internationale Kinderontvoeringen) kan je hierbij helpen. Zij zijn telefonisch te bereiken via het telefoonnummer 088-800-9000 tussen 9.30 en 16.30 uur en via het e-mailadres info@kinderontvoering.org

Het Centrum IKO adviseert om in ieder geval zoveel mogelijk informatie over de kinderen, de andere ouder en jezelf te verzamelen. Hier zijn standaardformulieren voor opgesteld die je hier kunt vinden.

Als je echt concrete aanwijzingen hebt dat je kinderen worden meegenomen naar het buitenland, moet je onmiddellijk actie ondernemen. Er zijn 3 belangrijke stappen:

  1. Neem contact op met een advocaat van Uiteen. Wij hebben ruime ervaring met internationale kinderontvoeringszaken.
  2. Neem contact op met Centrum IKO voor overleg in de genoemde situaties.
  3. Neem contact op met de politie en informeer de politie over de situatie.
Centrum Internationale Kinderontvoering
Janneke Mulder
Familierechtadvocaat en scheidingsmediator
Uiteen – Kantoor voor Familierecht Rotterdam