Scheiden van een narcist

Ik word vaak gebeld door vrouwen die willen scheiden van hun man met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze vrouwen durven vaak de relatie niet te verbreken. Of twijfelen nog of ze het moeten doen.

Wat is narcisme?

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf erg belangrijk en verwachten van anderen dat zij hen ook zo behandelen. Tegelijkertijd hebben ze een snel gekrenkt ego. Zij hebben daarom een kort lontje en geven de ander vaak de schuld. Vaak tonen ze weinig begrip en kunnen ze zich maar moeilijk inleven in een ander. Daarom zullen zich vooral met anderen bezighouden om er zelf beter van te worden. We zien dat narcistische mannen (in dit artikel gebruik ik de narcistische man als voorbeeld, maar narcistische vrouwen bestaan ook) vaak vallen op vrouwen die zichzelf erg kunnen wegcijferen om voor een ander te zorgen. Er wordt ook wel gezegd dat deze vrouwen verslaafd zijn aan de liefde, waarbij zij er alles voor overhebben om de liefde die zij helemaal aan het begin van de relatie voelden, terug te krijgen. Alleen gaat dat in een relatie met een narcist nooit meer gebeuren. Deskundigen zeggen namelijk dat narcisme niet is te genezen.

Scheiden van een narcist doet pijn
Ook al was je relatie niet goed, het besluiten om uit elkaar te gaan, doet toch pijn. Jarenlang is al je energie en aandacht in hem en jullie relatie gaan zitten. Hierdoor weet je soms niet eens meer wie je bent. Ontdek wat dit is en regel dit voor jezelf. Zie de scheiding als een nieuw tijdperk waar jij centraal staat. Of zoals een cliënte van ons –die dit heel goed deed- zei: “deze scheiding voelt alsof ik op vakantie ben.” Probeer om jezelf te veranderen van iemand een ander te zeer liefheeft, naar iemand met voldoende eigenwaarde en zelfrespect, die weet dat ze het verdient om een gelukkige relatie te hebben en voor niets minder gaat.

Hoe vertel je een narcist dat je wil scheiden?
Het zal moeilijk zijn om je partner te vertellen dat je van hem wil scheiden. Een stalker bijvoorbeeld heeft vaak narcistische trekken. Het is dan ook belangrijk dat je je ex een duidelijke “scheidingsmelding” geeft. Dit houdt in dat je heel duidelijk vertelt dat de relatie verbreekt. Dat je besluit definitief is. Geef heel kort de reden aan. En laat je vervolgens niet uitlokken tot een discussie. De narcistische partner zal gaan chanteren en manipuleren, misschien wel bedreigen. Laat je hier niet in meevoeren. Geef telkens op momenten dat het jou uitkomt heel kort en duidelijk aan: “Ik heb je al aangegeven dat het definitief voorbij is. Mijn besluit staat vast en de reden hiervoor heb ik je al gegeven. Ik blijf daarbij.” Misschien moet je dit nog 10 keer aangeven. Maar de narcistische ex-partner heeft dit nodig.

Ga echt weg
Ga dan ook echt bij hem weg. Een Blijf van mijn lijf huis klinkt niet als een ideale oplossing maar is soms noodzakelijk als je nergens anders terecht kan. Als je ex-partner je echt heeft mishandeld, dan kan je aangifte doen. Er kan hem dan een huisverbod worden opgelegd.

Wil je meer informatie over scheiden van je narcistische partner? Neem dan contact met ons op.