Wie zorgt er voor de kinderen als de ouders komen te overlijden?

Ik krijg vaak de vraag wat je kunt regelen voor je kinderen als je zelf of beide ouders komen te overlijden.
Wat gebeurt er als je niets geregeld hebt? In dat geval beslist de rechtbank wie er voogd over de kinderen wordt. Als het duidelijk is over wie dat zal zijn, zal dit een formaliteit zijn. Maar helaas is dat niet altijd het geval en zal de rechtbank bepalen wie er voor de kinderen zorgt. Het kan dan dus zijn dat er een juridische strijd ontstaat wie de voogd wordt. Of dat iemand de voogd wordt waarvoor de ouders niet zouden hebben gekozen. Om dit te voorkomen, is ons dringende advies: regel het!

Benoemen voogd

Het benoemen van een voogd hoeft niet via de notaris. Sinds 2014 bestaat er een tweede manier om het te regelen, namelijk via het gezagsregister. Andere manieren zijn niet rechtsgeldig. Let op, een e-mail of een ondertekend briefje is dus niet voldoende!

Waarom de notaris?

De notaris is de enige die een rechtsgeldig testament kan opmaken. Je hoeft dan echt niet alle andere dingen te regelen. Maar als je toch al bij de notaris bent, is het misschien verstandig om dit ook gelijk te laten vastleggen. De notaris kan adviseren over zaken waar je meestal niet op bedacht bent en dit vastleggen.
De benoeming van een voogd in een testament blijft geheim tot het overlijden. Pas na het overlijden wordt inzage verschaft in het testament van degene die is overleden. Tot dan blijft de inhoud (en de benoeming) geheim. Niet iedereen heeft het recht op inzage in het testament na het overlijden. Dit recht hebben alleen bepaalde personen.
Aan het opmaken van een testament zijn kosten verbonden en de hoogte verschilt per notaris.

Gezagsregister

De tweede wijze om het gezag na overlijden vast te leggen is door registratie in het gezagsregister. Deze registratie is kosteloos te regelen via de website https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/Voogdij. Op deze website staat een formulier waarbij een voogd kan worden aangewezen. Dit kan digitaal (met digi-D) of schriftelijk. De registratie in het gezagsregister is openbaar en dus voor ieder die dat wil in te zien.

Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met ons kantoor op.

Martine Stut

Gespecialiseerd erfrechtadvocaat

stut@uiteenfamilierechtnl

Delen: