Wij gaan uit elkaar en hebben samen een huis.

Wij gaan uit elkaar en hebben samen een huis.

Elise en Rob gaan uit elkaar. Ze hebben een huis en een gezamenlijke bankrekening, waar ze hun vaste lasten van betalen. Ze hebben geen samenleefovereenkomst. Wat moeten ze allemaal regelen?

Elise en Rob zullen de gezamenlijke woning moeten verdelen. Dit klinkt een beetje raar omdat je het huis natuurlijk niet echt kan delen. Verdelen houdt in dit geval in dat de woning niet meer gezamenlijk eigendom is. Er zijn in principe 3 mogelijkheden: 1. of de woning wordt 100% eigendom van Elise, of 2. 100% van Rob of 3. de woning wordt verkocht.

Als de woning aan Elise wordt toegedeeld, zal zij de hele hypotheek over moeten nemen. Zij zal Rob moeten “laten ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid”. Hiervoor moet zij contact opnemen met haar hypotheekadviseur. De bank zal dan opnieuw een inkomenstoets doen of Elise wel dit bedrag aan hypotheek kan krijgen. Daarnaast zal Elise Rob misschien moeten “uitkopen” als er een overwaarde op de woning zit. De overwaarde is het verschil tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning. De marktwaarde van de woning mogen Elise en haar ex in principe onderling bepalen. Ze kunnen de woning ook laten taxeren door een makelaar.

Als Elise geen hypotheek kan krijgen en Rob ook niet (of Rob wil de woning niet) dan zal de woning moeten worden verkocht. Tot die tijd moeten Elise en Rob in principe beiden de helft van de hypotheekrente doorbetalen, ook als Elise bijvoorbeeld al uit huis is gegaan. Hier kan natuurlijk in onderling overleg van worden afgeweken. Het is dan handig om de gezamenlijke rekening nog even te houden voor de doorbetaling van de hypotheek. Hierna kan je deze rekening opheffen of er een privérekening van maken voor een van beiden.

Het is handig om deze afspraken door een advocaat-mediator te laten opnemen in een zogenoemd convenant of vaststellingsovereenkomst. Zo weet je zeker dat je geen punten bent vergeten. Vooral als de communicatie niet zo lekker loopt, is het goed om hier de nodige aandacht aan te besteden.