• Home
  • Kan ik tijdens mijn scheiding al een nieuw huis kopen?

Kan ik tijdens mijn scheiding al een nieuw huis kopen?

Wanneer je gaat scheiden, moet de gezamenlijke woning soms verkocht worden of blijft je ex hier in wonen en moet jij op zoek naar een nieuwe woning. Regelmatig willen mensen al tijdens de scheiding een nieuw huis kopen. Maar kan dit wel zomaar?

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang of jullie op basis van huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn óf in gemeenschap van goederen. En daarnaast ook of het verzoekschrift tot echtscheiding als is ingediend of niet en óf je een hypotheek wenst aan te gaan voor de nieuwe woning.

Huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kun je zonder toestemming van je (ex-)partner een nieuwe woning kopen. Deze woning zal behoren tot jouw privévermogen.

Gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2012 geldt dat de gemeenschap van goederen ontbonden is, op het moment dat het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend. Echtgenoten en geregistreerd partners kunnen in dat geval geheel zelfstandig een woning kopen zonder toestemming van de ander.

Als je een huis koopt nadat het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank, dan ben je dus alleen de eigenaar van het huis. Koop je echter al een nieuw huis voordat het verzoek tot echtscheiding is ingediend? Dan heb je toestemming van jouw (ex-)partner nodig en valt de woning in de gemeenschap en ben je dus samen eigenaar.

Hypotheek aangaan

In tegenstelling tot de aankoop van de woning is het voor het afsluiten van de hypotheek wel vereist dat een (ex-)partner toestemming geeft als het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank, maar de scheiding nog niet is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Een hypotheekverstrekker wil daarnaast weten wat jouw financiële situatie is na het afronden van de scheiding. Daarom moet er in veel gevallen al wel een getekend echtscheidingsconvenant zijn. Daarbij zij opgemerkt dat het hoe dan ook verstandig is om goede afspraken over deze situatie hierin op te nemen.

Wij kunnen je hierbij helpen!

Belafspraak plannen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
ondernemer

Mogelijkheden: mediation, overleg of procedure?

    • Adviserende rol: we kunnen jou op de achtergrond informeren en adviseren. Op deze manier krijg je advies over het regelen van de gevolgen van de scheiding, maar hoeft jouw (aanstaande) ex-partner niet te weten dat je contact met een advocaat hebt.

    • Juridische bijstand bij overleg met jouw ex-partner: het is natuurlijk het beste als het lukt om in goed overleg tot afspraken te komen. Als advocaat of mediator kunnen wij jou hierbij helpen. Onderzoek wijst uit dat een zelfgekozen oplossing van een conflict vaak als meest rechtvaardig wordt ervaren. Een advocaat of mediator kan het overleg in goede banen leiden.

    • Juridische bijstand in een procedure: het kan natuurlijk ook zo zijn dat het onverhoopt niet lukt om in goed overleg afspraken te maken over de woning. In sommige gevallen moet een rechter dan de knoop doorhakken.

Hoe gaan wij als familierecht specialisten te werk?

Eerst wordt getracht om een regeling in onderling overleg tot stand te brengen. De zaken die niet via overleg kunnen worden geregeld, worden aan de rechter voorgelegd.

Wij informeren, adviseren en helpen je bij het maken van weloverwogen keuzes. We behartigen jouw belangen en gaan voor het meest optimale resultaat.

De advocaten en mediators van Uiteen onderscheiden zich door oog te hebben voor alle aspecten die bij een scheiding komen kijken, zowel voor het emotionele, financiële als het juridische. Als jij jouw geschil zorgvuldig wilt regelen, dan ben je bij Uiteen aan het juiste adres.

Wat moet jij doen voordat je een advocaat of mediator kan inschakelen?

Het is verstandig om alle relevante informatie en documenten bij elkaar te zoeken.

Hoe werken wij? Als advocaat en mediator werken wij op uurtariefbasis.

Ons advies: We raden je aan om na te gaan of je een rechtsbijstandsverzekering hebt, die dekking biedt voor het geschil. Als dit het geval is, kunnen wij je ook verder helpen. Er is namelijk een recht op vrije advocaatkeuze. Dat betekent dat iemand die verzekerd is voor rechtsbijstand zelf kan kiezen door wie hij zijn belangen wil laten behartigen in geval van een juridisch geschil. Dat kan een advocaat of juridisch medewerker in dienst van de rechtsbijstandsverzekeraar, maar dus ook een gespecialiseerd advocaat van Uiteen.

Reviews van onze cliënten

“Ik ben door Janneke Mulder uitstekend bijgestaan. Heeft goede kennis van zaken, weet waarover ze het heeft en anticipeert goed op de ontwikkelingen. Mocht je hulp nodig hebben dan kan ik haar echt aanraden. Er komt dan zeker een gepaste oplossing uit de bus. Ik ben zeer tevreden over de inzet, het meedenken en uiteindelijk de uitkomst bij mijn scheiding.”

“In Anouk Hansma heb ik een zeer deskundige en betrokken advocaat/mediator getroffen. Zij weet zaken heel helder te verwoorden, geeft opbouwende feedback en is in het bezit van een groot inlevingsvermogen. Zij is eerlijk over de haalbaarheid van zaken, zeer punctueel en is – in een voor mij zeer moeilijke periode – een echt baken geweest. Los van de altijd kwalitatieve inhoud en het kiezen van de beste aanpak, heeft zij ook aandacht voor alle menselijke en emotionele aspecten die er komen kijken bij een scheiding.”

“Majse Hofman heeft mij in dit proces bijgestaan. Ik ben zeer dankbaar voor haar inzet, en voor het altijd in het belang van mijn kind denken. Ik zou haar ten alle tijden aanbevelen. Ze doet nooit valse beloftes maar geeft haar eerlijke mening over wat de uitkomst kan zijn. Ze heeft bij mij alles waar kunnen maken en waardeer haar ten zeerste vóór haar oprechtheid.”

Hoelang duurt de afwikkeling van een scheiding?

Een procedure bij de rechtbank neemt veel tijd in beslag. In sommige gevallen gaat dit om een jaar of zelfs nog langer. Mede om die reden motiveren wij onze cliënten graag om te kiezen voor een constructieve aanpak en mediation een kans te geven en/of het overleg te zoeken. Een oplossing in overleg is vaak minder kostbaar, sneller en prettiger voor de onderlinge verstandhouding. Dat komt het ouderschap ten goede.

Belafspraak inplannen

Wil je teruggebeld worden om de mogelijkheden te bespreken?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.