koopwoning

Kan ik tijdens mijn scheiding al een nieuw huis kopen?

Kan ik tijdens mijn scheiding al een nieuw huis kopen?

Wanneer je gaat scheiden, moet soms de gezamenlijke woning worden verkocht. Of blijft je ex hier in wonen en moet jij op zoek naar een nieuwe woning. Regelmatig willen mensen al tijdens de scheiding een nieuw huis kopen. Maar kan dit wel zomaar?

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Dit hangt eerst af van de vraag of jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of niet. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, zijn alle goederen en schulden die jullie beiden (voor en) tijdens het huwelijk verkrijgen, gemeenschappelijk. Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan is er afgeweken van de gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je privévermogen kan hebben.

Privévermogen of gemeenschappelijk vermogen

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kun je zonder toestemming van je (ex-)partner een nieuwe woning kopen. Deze woning zal behoren tot jouw privévermogen.

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, dan wordt na de indiening van het verzoek tot echtscheiding, de gemeenschap ‘bevroren’. Vanaf dit moment zijn alle goederen die worden gekocht en schulden die worden aangegaan privé. Wanneer jij een huis koopt terwijl het verzoek tot echtscheiding nog niet is ingediend, valt de woning (en de hypotheek) in de gemeenschap. Daarnaast is er toestemming vereist van beide echtgenoten voor de aankoop van de woning.

Dit betekent dat als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dat de woning, die voor jou alleen was bedoeld, gezamenlijk eigendom wordt. Je echtgenoot wordt dus mede-eigenaar. Dit merk je als je bijvoorbeeld na 10 jaar besluit om de woning te verkopen. Je inmiddels ex-echtgenoot moet dan mee tekenen bij de notaris bij de verkoop van de woning.

Ook zien wij het volgende voorbijkomen. Stel dat je ex-echtgenoot schulden maakt, dan kunnen schuldeisers beslag leggen op de onverdeelde helft van deze woning (namelijk op de helft van je ex-echtgenoot). Dit kan hele vervelende problemen opleveren.

Vragen? Neem contact op met een van onze advocaten of mediators.