Intieme terreur – wat is dat eigenlijk?

In mijn praktijk heb ik regelmatig te maken met echtscheidingen waarin blijkt dat tijdens de relatie sprake is geweest van intieme terreur. Dit is een ernstige vorm van misbruik die veel impact heeft op het welzijn van de slachtoffers. Intieme terreur uit zich vaak in een patroon van controle, dominantie, manipulatie en vaak ook isolatie van de partner. Het duurt vaak lang voordat de partner zelf in de gaten heeft dat er sprake is van misbruik/mishandeling in de vorm van intieme terreur.

Het is ook van belang dat de professional die je ondersteunt om de scheiding af te wikkelen kennis heeft van intieme terreur. Er is namelijk een andere strategie nodig.

In dit blog wil ik met jullie delen hoe je intieme terreur kunt herkennen. Verder benoem ik enkele zorgen en misverstanden die ik vaak tegenkom bij mensen die overwegen om een dergelijke relatie te beëindigen.

Herkennen van intieme terreur:

  1. Controle en dominantie: als je merkt dat je partner systematisch controle uitoefent over verschillende aspecten van je leven, zoals financiën of sociale contacten is het waarschijnlijk dat je te maken hebt met intieme terreur.
  2. Psychologische manipulatie: intieme terreur kan zich uiten als psychologische manipulatie. Als je regelmatig gekleineerd, gecontroleerd of gemanipuleerd wordt, is het belangrijk dat je dit begrenst.
  3. Fysiek en verbaal geweld: niet alleen fysiek geweld, maar ook bedreigingen, intimidatie, uitschelden en kleineren zijn tekenen van mishandeling.
  4. Isolatie: als je merkt dat je steeds meer geïsoleerd raakt van vrienden en familie is het van belang dat je je hiervan bewust bent en je afvraagt wat de oorzaak is. Als je partner hier een grote rol in speelt, duidt dit op dwingende controle (een andere term voor intieme terreur).

Veel voorkomende zorgen en misverstanden

  1. Schuldgevoel: het is begrijpelijk dat je schuldig kunt voelen over de situatie en de patronen waarin jullie terecht zijn gekomen binnen de relatie. Het is echter belangrijk om te beseffen dat intieme terreur nooit jouw schuld is. De mishandeling is een gevolg van het patroon van gedragingen dat de andere partner heeft ingezet.
  2. Angst voor reactie: als je overweegt om uit een relatie te stappen waarin je slachtoffer bent geweest van intieme terreur, ben je waarschijnlijk bang voor represailles. Het is goed om te beseffen dat er verschillende hulpbronnen zijn die veiligheid kunnen bieden.
  3. Onzekerheid over te nemen stappen: het beëindigen van de relatie kan zoveel verschillende gevolgen hebben, dat het moeilijk is om te overzien hoe en waar te beginnen. En wat de meest veilige volgorde daarin is. Een goede voorbereiding met hulpverlening en een familierechtadvocaat met kennis over intieme terreur is een eerste optie. Zij kunnen met jou een stappenplan opstellen. Het gaan organiseren van huisvesting, eventueel met een geheim adres, is daarbij uiteraard een van de belangrijkste aandachtspunten.
  4. Financiële zorgen: als je financieel afhankelijk bent van je partner, is het ook noodzakelijk om te onderzoeken op welke wijze je weer financieel zelfstandig kunt worden. Onderzocht kan worden of je aanspraak kunt maken op kinder – en partneralimentatie en/of dat je in aanmerking kunt komen voor een uitkering.

Conclusies

Herkennen en erkennen dat je te maken hebt met intieme terreur is een eerste stap naar het herwinnen van vrijheid en zelfstandigheid. Vervolgens de juiste hulp om je heen verzamelen is een belangrijke tweede stap. Samen met je hulpbronnen kun je een plan maken waarbij je in stappen en op een veilige manier weer de regie krijgt over je eigen leven.

Dit artikel is geschreven door Wampie van Arkel.

Mocht je vragen hebben over welke ondersteuning de familierechtadvocaten van Uiteen hierin kunnen bieden, kun je contact opnemen met Wampie van Arkel en Janneke Mulder.