Je hebt besloten om te scheiden. Wil je weten hoe dit werkt en waar je moet beginnen? Lees hieronder onze tips.
1. De keuze voor een advocaat of een mediator
Maak een afspraak voor een eerste kosteloos gesprek met een advocaat of een mediator. Om te kunnen scheiden, zal een advocaat een verzoek tot echtscheiding voor je moeten indienen bij de rechtbank. Het is niet noodzakelijk dat jullie allebei een advocaat inschakelen. Je kunt ook proberen om je scheiding in overleg te regelen met een gezamenlijke advocaat-mediator. Dit heeft allerlei voordelen; in principe is scheiden met een mediator goedkoper (je deelt de kosten) en de procedure loopt sneller dan met allebei een eigen advocaat.
2. Verzamel informatie over je scheiding
Naast het feitelijk scheiden zal er ook een financiële scheiding (een verdeling van alle gemeenschappelijke bezittingen en schulden) moeten plaatsvinden. Leg een map aan met kopieën van relevante gegevens voor je advocaat of mediator met hierin in ieder geval de volgende gegevens: je huwelijkse voorwaarden (indien gesloten), je belastingaangiftes over de afgelopen 3 jaar, je laatste 3 jaaropgaven en laatste 3 salarisstroken, alle stukken over de woning (zoals de koopakte en de hypotheekakte), de meest recente bankafschriften van al je bankrekeningen, jaarstukken van uw onderneming (indien u een onderneming hebt), polissen lijfrentes, pensioengegevens, etc.
3. Bepaal je wensen voor na je scheiding
Denk goed na over hoe je jouw toekomst na de scheiding graag voor je ziet. Wat vind je belangrijk? Dat je financieel gezien alles gekregen waar je recht op hebt? Of dat uw kinderen er ongeschonden uit zijn gekomen en een fijn contact hebben met beide ouders?
4. Ga je financiële mogelijkheden na de scheiding na
Niemand wordt er financieel beter op na een scheiding omdat er niet meer geld is, maar er wel twee huishoudens moeten worden betaald. Wel kunnen er bepaalde financiële voordelen na een scheiding ontstaan. Je kunt misschien aanspraak maken op het kindgebonden budget en huur- en/of zorgtoeslag via de Belastingdienst. Maak verder een lijstje met hierop uit inkomsten en uitgaven om zo te bepalen of je behoefte hebt aan partneralimentatie of -als jij de meest verdienende partner bent- hoeveel alimentatie je eventueel zou kunnen betalen. En hoeveel kosten je kinderen eigenlijk per maand?
5. Hulp bij scheiden
Vind je het lastig om opeens met administratieve zaken bezig te zijn? Je advocaat of mediator neemt je veel uit handen, maar kan niet alles regelen. Overweeg om hulp te vragen aan iemand binnen je netwerk. Misschien merk je verder dat je emotioneel gezien veel moeite hebt met het scheiden. Twijfel dan niet om hulp in te schakelen van een psycholoog of therapeut. Je huisarts kan je doorverwijzen.