Ik wil scheiden; hoe kan ik dit het beste aan mijn partner vertellen?
Je hebt de knoop doorgehakt om te scheiden. Je hebt het nog niet aan je partner verteld. Je bent eigenlijk ook wel bang voor de reactie van je partner. Hoe kan je hem of haar dit het beste vertellen?
Stap 1: “de scheidingsmelding”
De eerste stap is dan ook om duidelijk een streep onder je relatie te zetten. Een duidelijke “scheidingsmelding.” Pas dan kan je partner gaan rouwen om de verbroken relatie en dit gaan verwerken. Wees dus duidelijk. Geen mededelingen zoals: “misschien komt het nog wel goed in de toekomst.” Maar: “Ik wil van je scheiden omdat (invullen) en mijn besluit is definitief.” Misschien moet je dit nog een paar keer herhalen.
Stap 2: “erkennen van emoties”
Probeer tijdens deze “exit-gesprekken” echt naar je ex te luisteren en haar gevoel te benoemen. Misschien zal je ex-partner je allerlei verwijten maken. Luister naar de achterliggende boodschap, zoals: “ik raak een maatje kwijt” “ik ben bang voor de toekomst”. Benoem deze achterliggende emotie: “ik merk dat je verdrietig bent” “je bent bang voor de toekomst hè”. Probeer dit verlies gemeenschappelijk te maken: “ik zal jou ook als maatje missen” en “ik ben ook bang voor de toekomst”. En concludeer dat jullie je verlies delen. Probeer de ander ook -nadat je de emoties op de juiste wijze hebt kunnen benoemen- gerust te stellen als er angsten zijn. Maar vergeet het belang van de scheidingsmelding niet! Blijf wel duidelijk dat jullie echt uit elkaar gaan.
Stap 3: “vertrouwen terugwinnen”
Vaak is na het einde van een relatie over en weer het vertrouwen weg. Vraag aan de ander wat je kan doen om het vertrouwen weer te winnen. Geef zelf ook aan wat de ander kan doen zodat je hem of haar weer vertrouwt. Dit is uiteraard alleen nodig als jullie nog samen met elkaar door moeten als ouders of business partners.
Stap 4: “ het Disney-plaatje”
Hierna kan je samen met je ex bespreken wat voor “Disney-plaatje” je voor hem of haar, jou en de kinderen na de scheiding voor ogen hebt. Dit gesprek kan natuurlijk niet al meteen bij het “exit-gesprek” plaatsvinden. Zoek daar een geschikt moment voor. Schrijf een aantal gezamenlijke doelen op hoe je zou willen dat jullie kinderen zich ontwikkelen. Je zult zien dat die overeenkomen. Elke ouder wil natuurlijk een gelukkig kind dat alles uit het leven haalt en respectvol met de ander omgaat. Focus je op die gemeenschappelijke doelen om zo een nieuwe wijze van verbondenheid te vinden.
Vind je het toch moeilijk om dit te vertellen of gaat jullie dit toch niet goed af? Schakel dan op tijd een deskundige in zoals een scheidingsmediator van Uiteen.