De laatste tijd krijgen wij op kantoor veel vragen van mensen die het slachtoffer zijn van dwingende controle die tijdens de relatie werd (wordt) uitgeoefend door hun partner.
Zoals bij alle nieuwe cliënten, bespreken we dan wat de beste methode is om de gevolgen van deze scheiding te regelen. Dit kunnen de volgende methodes zijn:
- Mediation
- Een overlegscheiding
- Met een advocaat voor de rechtbank
Mediation
Niet iedereen vindt het prettig om in een mediationproces aan tafel te zitten met zijn of haar ex-partner waarbij er (psychisch) geweld is toegepast tijdens de relatie. Soms kan dit zelf schadelijk zijn. Bij Uiteen is het mogelijk om een mediationtraject in te gaan waarbij jullie niet in een kamer hoeven te zijn. De advocaat-mediator van Uiteen zal dan aparte gesprekken met jullie voeren en zo proberen om tot algehele overeenstemming te komen over alle onderwerpen.
Vaak denken mensen dat mediation geen oplossing voor hen is omdat er niet met de ex-partner valt te praten of omdat jullie het over bijna niets eens zijn. Wij merken vaak dat als wij mensen goed voorlichten over waar zij wel en geen recht op hebben, er toch vaak een oplossing is te vinden. Bovendien dragen de advocaat-mediators van Uiteen kennis van hoe om te gaan met plegers of slachtoffers van huiselijk geweld.
Bij mediation worden alle afspraken opgenomen in een convenant en een ouderschapsplan. De advocaat-mediator dient dit vervolgens in bij de rechtbank, zodat deze afspraken net zo bindend zijn als dat een rechter hier zelf een uitspraak over doet.
De voordelen van mediation zijn dat een mediationproces vaak veel sneller gaat dan een procedure voor de rechtbank. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager. Ook is sprake van maatwerk (een rechter kan niet overal op beslissen). Maar het belangrijkste voordeel is dat je weet waar je aan toe bent. Bij een rechter weet je niet wat een rechter gaat beslissen.
Een overlegscheiding
Een mooie methode om te kunnen scheiden vinden wij de overlegscheiding. Met een overlegscheiding heeft iedere echtgenoot een eigen advocaat. Een coach (een soort mediator met een gedragswetenschappelijke achtergrond) leidt dit traject. Ook hier worden alle afspraken opgenomen in een convenant en een ouderschapsplan.
De voordelen van overlegscheiding zijn dat dit proces ook vaak veel sneller gaat dan een procedure voor de rechtbank. De kosten zijn vaak hoger dan bij mediation, maar nog steeds vaak lager als je uitgaat van een langslepende procedure bij de rechter. Ook is sprake van maatwerk (een rechter kan niet overal op beslissen). Maar het belangrijkste voordeel is dat je weet waar je aan toe bent.
Een overlegscheiding is eigenlijk een mediation plus. Een groot voordeel is dat jouw ex-partner gestuurd, gecoacht en gefilterd wordt door zijn/haar eigen advocaat. Ook worden de advocaten hierin geadviseerd door de coach die kennis heeft van patronen die voorkomen bij dwingende controle.
Een procedure bij de rechter
Onze ervaring is, dat plegers van huiselijk geweld een procedure bij de rechter niet schuwen. Dit terwijl een slachtoffer van huiselijk geweld veel minder goed bestand is tegen een conflict. Een procedure is dan veel meer belastend. Ook is onze ervaring dat rechters tijdens een procedure vaak nog de partijen stimuleren om alsnog een mediationtraject in te gaan.
Als mediation of een overlegscheiding echt niet kan (bijvoorbeeld omdat je ex-partner dit niet wil) dan is een gang naar de rechter helaas onvermijdelijk. De advocaten van Uiteen zullen je proberen om naast de juridische bijstand, je zo goed mogelijk door dit traject te coachen. Wij zijn goed opgeleid op het gebied van dwingende controle en kunnen de rechter goed hierover voorlichten.