Gelukkig blijven met kinderen

11811312_1441821876145613_8378374867904420820_nDe laatste tijd krijgt Uiteen steeds meer vragen van ouders met hele jonge kinderen (soms pas een paar maanden oud) die van elkaar willen scheiden. Is dit een recente trend? En hoe kan het dat het steeds moeilijker lijkt te zijn om een goede liefdesrelatie te hebben als je ook  kleine kinderen moet opvoeden? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat jij en je partner wel gelukkig blijven? En als het toch mis gaat, hoe zorg je dat je niet belandt in een vechtscheiding?
In België hebben ze daar iets op gevonden: de ouderschapsbelofte. Je maakt dan voor de geboorte met elkaar afspraken over hoe jullie met elkaar en met jullie kind omgaan. Zo’n document is juridisch niet afdwingbaar maar zorgt er wel voor dat je goed met elkaar bespreekt hoe je tegen het ouderschap aan kijkt en wat voor acties jullie ondernemen als jullie relatie in zwaar weer verkeert. Om te voorkomen dat het echt mis gaat.
De Nederlandse filosofe Corrie Haverkort heeft samen met de Nederlandse psycholoog Marlijn Kooistra-Populier hier een boek over geschreven: “Liever liefde dan de perfecte buggy”. Hierin staat in een paar hoofdstukken beschreven alles wat je moet weten over relaties en het krijgen van een kind, zoals hechtingsvormen, opvoedstijlen, etc. En Marlijn en Corrie hebben hier ook een model ouderschapsbelofte in opgenomen, zodat je daarmee zelf aan de slag kunt.
Een goed idee van onze zuiderburen dat hopelijk leidt tot meer gelukkige ouders!
Delen: