Je ex vergeven; hoe doe je dat?

Een tijdje geleden stond in het Volkskrant Magazine een interview met Edith Eger, 90 jaar, psycholoog. En een van de weinige Auschwitz-overlevenden.

Als je het verhaal van Edith hoort, verwacht je een verbitterde, getraumatiseerde vrouw. Maar niets is minder waar. Uit het interview blijkt dat Edith een gelukkige vrouw is, die geniet van haar kinderen en kleinkinderen, en nog volop meedoet in de maatschappij.

Edith is voor mij een inspiratiebron. En voor alle duidelijkheid: Ik denk dat de omstandigheden waarin Edith heeft verkeerd met niets te vergelijken zijn. Maar toch kunnen wij hier een les uit leren. Want de vreselijke dingen er in je leven gebeuren, moeten niet voor de rest van je leven bepalend zijn. Dit staat alleen maar je eigen geluk in de weg. Dit vind ik inspirerend voor mijn eigen werk. Ik zie vaak dat het ex-partners niet lukt om zonder verdriet en boosheid door te gaan met hun leven.

Hieronder zal ik 5 quotes van Edith Eger opschrijven. Ik denk dat mensen na een stukgelopen relatie hier misschien ook wat aan hebben:
1. “Op dat moment realiseerde ik me inderdaad dat je aandacht kunt besteden aan wat je bent verloren of de focus kunt leggen op wat er nog wel is.”
Oftewel: Waardeer meer wat je wel hebt. Als je uit de verbroken relatie een paar mooie kinderen hebt gekregen, ga daar dan van genieten.
2. “Rouwen betekent niet rouwen om wat er is gebeurd. Maar juist: rouwen om wat er niet was.”
Vaak stel ik tijdens mediationsessies aan beide ex-partners de vraag wat ze door deze scheiding zijn verloren. Dan wordt als antwoord –meestal door beide ex-partners- gegeven: een levenslang huwelijk, een gezinsleven of een maatje voor het leven. Je bent samen dezelfde dingen verloren. Als je dit verlies kunt delen, maakt dit het rouwen gemakkelijker.
3. “Als ik was blijven haten, had ik mijzelf een gijzelaar van mijn eigen geschiedenis gemaakt. Je kunt leven om het verleden te wreken, of om het heden te verrijken.”
Misschien wel de belangrijkste les. Boos zijn en haten is een keuze. Je houdt jezelf gegijzeld in negatieve gevoelens. Terwijl je de keuze hebt om je gelukkig te voelen! Te kunnen genieten, om vrolijk te zijn.
4. “Wat ik mezelf cadeau heb gegeven is het vermogen om weer van het leven te genieten.”
Deze sluit aan bij les nummer 3. Geef dit als een cadeautje aan jezelf.
5. “Verlos jezelf van de ‘wat als’-vragen. Dat moment is gepasseerd, dus stel jezelf de vraag: ‘wat nu’? Wat kan ik nu betekenen?”

Je kunt het verleden niet meer terugdraaien. Je kan wel nu het besluit nemen om het anders te doen.