Worden stiefkinderen gelijk behandeld?
De wet
Op grond van de wet worden stiefkinderen niet gelijk behandeld als de eigen kinderen. Stiefkinderen erven niet automatisch van de stiefouder. De gedachte hierachter is dat de stiefkinderen zullen erven van hun eigen ouders en daarmee dus niet dubbel erven. Als je niets regelt – bijvoorbeeld in een testament of een codicil – ontvangen je stiefkinderen niets.
Belafspraak plannen
wel of niet erven
Als je wel wilt dat je stiefkinderen van erven, dan zal je een testament moeten opstellen waarin je stiefkinderen als erfgenaam of als legataris worden benoemd. Er zijn verschillende constructies denkbaar waarbij je een stiefkind zelfs helemaal gelijk kunt behandelen als een eigen (biologisch) kind door hem/haar als erfgenaam te benoemen. Een andere optie is een legaat aan een stiefkind toekennen. Daardoor ontvangt het stiefkind bijvoorbeeld een specifiek goed of specifiek geldbedrag na je overlijden.
Als je niet wilt dat je stiefkinderen van je erven (denk hierbij aan de situatie dat jij komt te overlijden en jouw vermogen via je partner bij de stiefkinderen terecht komt) heb je verschillende opties. Er zijn meerdere constructies denkbaar. Wij kunnen je hierover informeren.
Wat moet jij doen voordat je een erfrecht advocaat kan inschakelen?
Het is verstandig om alle relevante informatie en documenten bij elkaar te zoeken.
Hoe werken wij? Als advocaat erfrecht werken wij op uurtariefbasis.
Ons advies: We raden je aan om na te gaan of je een rechtsbijstandsverzekering hebt, die dekking biedt voor het geschil. Als dit het geval is, kunnen wij je ook verder helpen. Er is namelijk een recht op vrije advocaatkeuze. Dat betekent dat iemand die verzekerd is voor rechtsbijstand zelf kan kiezen door wie hij zijn belangen wil laten behartigen in geval van een juridisch geschil. Dat kan een advocaat of juridisch medewerker in dienst van de rechtsbijstandsverzekeraar, maar dus ook een gespecialiseerd advocaat erfrecht van Uiteen.
Reviews van onze cliënten
Hoelang duurt de afwikkeling van een erfenis?
Een erfrecht procedure bij de rechtbank neemt veel tijd in beslag. In sommige gevallen gaat dit om een jaar of zelfs nog langer. Mede om die reden motiveren wij onze cliënten graag om te kiezen voor een constructieve aanpak en het overleg te zoeken met de andere belanghebbenden. Een oplossing in overleg is vaak minder kostbaar, sneller en prettiger voor de onderlinge verstandhouding.
Belafspraak inplannen
Wil je teruggebeld worden om de mogelijkheden te bespreken?