• Home
  • Advocaat erfrecht en wilsrechten – onze expertise

Advocaat erfrecht en wilsrechten – onze expertise

Wat zijn wilsrechten?

Wilsrechten zijn rechten die kinderen hebben als een van hun ouders of beide ouders zijn overleden. Deze rechten staan in de wet om het kind te beschermen als de erfenis van hun overleden ouder eigendom wordt van de andere ouder of van een stiefouder, omdat de wettelijke verdeling van toepassing is. Bij de wettelijke verdeling wordt de gehele nalatenschap van een overleden ouder eigendom van de echtgenoot.

Tot de nalatenschap behoren bezittingen en schulden. Bezittingen is een ruim begrip en daaronder kan van alles worden verstaan, zoals banksaldi, beleggingen, gebouwen, persoonlijke bezittingen (zoals sieraden, foto’s), auto, verzamelingen, kunstcollecties, etc.. Deze bezittingen kunnen van financiële waarde zijn, maar ook een emotionele waarde hebben.

Bij de wettelijke verdeling komen deze bezittingen allemaal in het bezit van de echtgenoot. Dat kan de andere ouder, maar ook een stiefouder zijn.

Belafspraak plannen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vier soorten wilsrechten

Er zijn vier soorten wilsrechten. Hieronder zullen de wilsrechten kort worden besproken:

  1. moment aangaan nieuw huwelijk

Een van de ouders van het kind overlijdt, de wettelijke verdeling is van toepassing en de ouder die nog in leven is besluit te hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Zodra deze ouder hier melding bij de gemeente van maakt (en dus in ondertrouw gaat), kan het kind verzoeken aan zijn ouder om hem (een deel van) bepaalde goederen te geven. De maximale waarde van de goederen zal gelijk moeten staan aan de waarde van de geldvordering die het kind kreeg bij het overlijden van diens ouder. De langstlevende ouder kan dan wel het vruchtgebruik voorbehouden.

2. een ouder al eerder overleden

Het tweede wilsrecht kan worden ingeroepen als de hertrouwde ouder overlijdt en de wettelijke verdeling van toepassing is. Dan kan het kind bij de nieuwe partner van de overleden ouder (of diens erfgenamen) een verzoek indienen om hem (een deel van) bepaalde goederen te geven. De maximale waarde van de goederen zal gelijk moeten staan aan de waarde van de geldvordering die het kind kreeg bij het overlijden van zijn eerste overleden ouder.

3. opnieuw gehuwd

Het derde wilsrecht betreft de nalatenschap van de ouder die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met een ander dan de ouder, bijvoorbeeld na echtscheiding of na het vooroverlijden van de andere ouder. Als op die nalatenschap dan de wettelijke verdeling van toepassing is, kan het kind zijn stiefouder vragen om hem goederen te geven met een waarde die gelijk is aan de geldvordering die het kind heeft gekregen bij het overlijden van zijn ouder. De stiefouder kan wel het vruchtgebruik voorbehouden waardoor het kind alleen het bloot-eigendom krijgt. Maar omdat dit vruchtgebruik in ieder geval eindigt bij het overlijden van die stiefouder is het kind er zeker van dat hij deze goederen volledig in bezit krijgt.

4. stiefouder overlijdt

Het vierde en laatste wilsrecht betreft de nalatenschap van de ouder die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met een ander dan de ouder, bijvoorbeeld na echtscheiding of na het voor overlijden van de andere ouder. Als op die nalatenschap dan de wettelijke verdeling van toepassing is en de stiefouder overlijdt vervolgens, dan kan het kind verzoeken aan de erfgenamen van zijn stiefouder om hem goederen te geven met een waarde die gelijk is aan de geldvordering die het kind heeft gekregen bij het overlijden van zijn ouder.

Wilsrecht wel of niet inroepen?

Als kind staat het jou vrij om wel of geen beroep op een wilsrecht te doen. Het wilsrecht ontstaat automatisch als een van de hiervoor genoemde situatie zich voordoet, tenzij de wilsrechten bij testament zijn uitgesloten. In dat geval zijn er geen wilsrechten voor het kind.

Wil je voorkomen dat een bezit van een van jouw ouders als gevolg van hertrouwen of een geregistreerd partnerschap bij de stiefouder of de stieffamilie terecht komt? Dan is het aan te raden tijdig een beroep te doen op een wilsrecht. 

Wat moet jij doen voordat je een erfrecht advocaat kan inschakelen?

Het is verstandig om alle relevante informatie en documenten bij elkaar te zoeken.

Hoe werken wij? Als advocaat erfrecht werken wij op uurtariefbasis.

Ons advies: We raden je aan om na te gaan of je een rechtsbijstandsverzekering hebt, die dekking biedt voor het geschil. Als dit het geval is, kunnen wij je ook verder helpen. Er is namelijk een recht op vrije advocaatkeuze. Dat betekent dat iemand die verzekerd is voor rechtsbijstand zelf kan kiezen door wie hij zijn belangen wil laten behartigen in geval van een juridisch geschil. Dat kan een advocaat of juridisch medewerker in dienst van de rechtsbijstandsverzekeraar, maar dus ook een gespecialiseerd advocaat erfrecht van Uiteen.

Reviews van onze cliënten

“Behulpzaam en meedenkend, oog voor de persoon en situatie en zeer vakbekwaam.”

“We zijn heel fijn en professioneel en persoonlijk geholpen door Martine Stut, we zijn haar ook heel dankbaar voor wat zij voor ons heeft gedaan. Wij kunnen haar ook te zeerste aanbevelen.”

“Ik heb de dienstverlening en ondersteuning van Uiteen als zeer prettig ervaren. Uiteen denkt in oplossingen voor alle partijen en personen die betrokken zijn. Ik ben zeer tevreden over de inzet, het meedenken en uiteindelijk de uitkomst.”

Hoelang duurt de afwikkeling van een erfenis?

Een erfrecht procedure bij de rechtbank neemt veel tijd in beslag. In sommige gevallen gaat dit om een jaar of zelfs nog langer. Mede om die reden motiveren wij onze cliënten graag om te kiezen voor een constructieve aanpak en het overleg te zoeken met de andere belanghebbenden. Een oplossing in overleg is vaak minder kostbaar, sneller en prettiger voor de onderlinge verstandhouding.

Belafspraak inplannen

Wil je teruggebeld worden om de mogelijkheden te bespreken?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.