Droom of nachtmerrie?

Een relatie met een topvoetballer, een filmster of een bekende zanger lijkt voor veel mensen een sprookje. Toch weten we ook uit de media dat dit zeker niet altijd goed uitpakt. Vandaag zag ik de film Priscilla, over haar leven met Elvis Presley. De week ervoor zag ik de film Elvis die meer zijn ervaring over zijn leven weer gaf. Twee zeer trieste verhalen. De film Priscilla laat zien hoe de relatie tussen haar en Elvis zich ontwikkelde tot een toxische relatie.

In dit derde blog over intieme terreur neem ik jullie aan de hand van voorbeelden uit de film mee hoe je de rode vlaggen kunt herkennen.

Eerst lijkt het een sprookje voor Priscilla dat uitkomt. De beroemde zanger Elvis Presley heeft interesse in het 10 jaar jongere meisje, destijds nog maar 14 (!). Hij maakt haar saaie eenzame leven snel spannend en opwindend. Ook is hij heel voorzichtig met haar en houdt hij seks met haar af totdat zij volwassen is. Hij laat haar naar Amerika verhuizen als ze 16 is, samen met zijn familie zorgt hij voor haar. Ze maakt daar haar school af en daarnaast leeft ze met hem samen. Als ze volwassen is, trouwt hij met haar.

Hij verlangt echter wel vanaf het begin dat zij volledig beschikbaar is voor hem. Ze gaat wel netjes naar school elke dag, maar ‘s avonds leeft ze zijn rock-‘n-roll leven mee. Ze gebruiken allebei pillen om te slapen, drinken alcohol en zij neemt elke ochtend een pil om de schooldag door te kunnen komen. Zonder pillen is het leven wat van haar verlangd wordt niet vol te houden.

Omdat Elvis veel werkt en zij alleen is, overweegt ze om een bijbaan in een kledingwinkel te nemen. Elvis geeft aan dat hij dat niet wil. Hij stelt duidelijk: ”Je kiest voor mij of een carrière. Dat gaat niet samen. Ik wil dat je altijd beschikbaar bent als ik bel of thuiskom.”

Voor het geld hoeft ze niet te werken. Ze krijgt alles wat haar hartje begeert. Nou ja, ongeveer dan… Als ze samen gaan winkelen bepaalt Elvis welke jurken wel en niet gekocht worden. Hij bepaalt welke kleuren haar goed staan en dat ze geen prints moet dragen. Ook vraagt hij haar om haar haar zwart te verven en haar ogen zwaarder op te maken. Ze lijkt wel een barbiepop die door hem gestyled wordt.

Omdat hij alleen knuffelt en zoent met Priscilla totdat ze volwassen is, mag ze in die periode niet zeuren over zijn relaties met andere vrouwen. Die relaties blijven echter doorgaan nadat Elvis en Priscilla getrouwd zijn. Ook dan verlangt hij van haar dat ze daarvoor begrip heeft. “Anders zijn er heel veel vrouwen die haar positie wel willen innemen “.

De keren dat Priscilla voor zichzelf opkomt worden snel de kop ingedrukt. Hij zet daarbij verschillende strategieën in. Hij dreigt dat ze weg moet, terug naar haar ouders in Duitsland. Hij is agressief, gevolgd door excuses en hij geeft aan dat een leven met hem dit nou eenmaal vraagt. Graag of niet.

Opvallend was ook dat ze stilviel als Elvis heel soms haar mening vroeg. Ze had geen idee, omdat er nooit ruimte was voor haar behoefte of mening.

Dat was eigenlijk de trieste conclusie. Als meisje had ze al geen enkele controle over haar leven omdat ze door het werk van haar stiefvader gedwongen moest verhuizen van Amerika naar Duitsland omdat hij daar als militair werd gestationeerd. Toen ze een relatie kreeg met Elvis Presley en door hem terug kon verhuizen naar Amerika leek dit in eerste instantie haar de vrijheid juist te geven.

De manier waarop Elvis haar controleerde maakte echter dat ze zich niet kon ontwikkelen. Ook leefde ze geïsoleerd. Elvis bepaalde of en wanneer ze hem kon bezoeken tijdens tournees of filmopnamen. En naast de familie en werknemers die in Graceland woonden mocht ze daar geen andere mensen ontvangen.

Toen ze bij Elvis wegging was ze nog een jonge vrouw van eind 20. Gelukkig had ze nog tijd om alsnog uit te vinden wie ze was.

In de film wordt het heel mooi en subtiel opgebouwd. Ogenschijnlijk onbelangrijke zaken zoals kleding, haarkleur en make-up kunnen wel duiden op controle behoefte. In deze video wordt goed uitgelegd hoe de dunne lijn tussen romantiek en controle overschreden kan worden.

Dit artikel is geschreven door Wampie van Arkel.

Mocht je vragen hebben over welke ondersteuning de familierechtadvocaten van Uiteen hierin kunnen bieden, kun je contact opnemen met Wampie van Arkel en Janneke Mulder.