De verdwenen nalatenschap

Martine Stut van Uiteen heeft een artikel gepubliceerd over de verdwenen nalatenschap in het Vakblad Financiële Planning.

In dit artikel heeft Martine geschreven over de juridische mogelijkheden van het gedupeerde kind om na het overlijden van de langstlevende ouder verdwenen vermogen terug te halen. Het gaat dan om vermogen dat is verdwenen door financiële handelingen die zijn verricht in de periode vóór het overlijden. Denk aan een broer of zus die over de pinpas van de ouder beschikte en hier voor zichzelf opnames mee heeft gedaan.

Martine vertelt over het voorbeeld van haar cliënte, wonende in het buitenland, naar ons advocatenkantoor. Ze vroeg om hulp omdat ze niet wist waar haar hoogbejaarde moeder verbleef. De
zus van deze dame wilde haar niks vertellen. De dame was bang dat haar moeder, weduwe, door haar zus werd geïsoleerd en financieel werd uitgekleed. Als dit vermoeden juist is, dan is deze dame mogelijk nog op tijd om te voorkomen dat het gehele vermogen van haar moeder op een gegeven moment verdwenen is. De meesten komen er namelijk pas ná het overlijden van hun ouder achter dat er vermogen is verdwenen. Verdwenen door dubieuze financiële handelingen met of door een betrokkene. Soms is er zelfs sprake van financieel ouderenmisbruik. De betrokkene is veelal ook een kind. Vooral als die betrokkene het volle vertrouwen genoot, zijn deze zaken pijnlijk voor benadeelden.

Martine geeft aan dat voor het gedupeerde kind van de alleenstaande ouder juridische mogelijkheden zijn om verdwenen vermogen terug te halen naar de nalatenschap dan wel de legitimaire massa. Het is doorgaans wel een lange, juridische en kostbare weg met haken en ogen waardoor de kans van slagen onzeker is. Goed financieel en juridisch advies is hierbij onontbeerlijk, waarbij zeker ook bij iedere stap een kosten-batenanalyse moet worden gemaakt.

Hier kunt u het hele artikel lezen. 

Vragen? Neem dan contact op met Martine Stut via stut@uiteenfamilierecht.nl.