tussenjaar

Alimentatie bij een tussenjaar

Moet je als alimentatieplichtige de alimentatie voor je jong-meerderjarige kind blijven doorbetalen als hij of zij ene tussenjaar heeft?

Heerlijk zo’n sabbatical tussen de middelbare school en de studententijd. Je kind heeft zeeën van tijd om te reizen, vrijwilligerswerk te doen of extra bij te verdienen middels een leuke bijbaan (bijvoorbeeld bij ons op kantoor 😉), maar wat nu als je kind kinderalimentatie van jou of van je ex-partner ontvangt? Heeft zo’n tussenjaar dan gevolgen voor de financiële bijdrage die je als ouder dient te betalen?

Aan wie moet de kinderalimentatie worden betaald?

Totdat je kind de 21e jarige leeftijd bereikt, zijn jullie als ouders verplicht om bij te dragen in de kosten van jullie kind. Deze bijdragen betalen jullie vanaf het bereiken van de 18e leeftijd direct aan jullie kind, tenzij jullie zoon of dochter dat liever anders ziet (bijvoorbeeld als het kind nog thuis woont). Jullie hoeven als ouders nooit meer te betalen dan de behoefte van jullie kind is. Uiteraard kunnen jullie in overleg met jullie kind afwijkende afspraken maken.

Gevolgen

Bij het berekenen van de hoogte van de bijdragen wordt er rekening gehouden met verschillende omstandigheden. Enerzijds wordt er gekeken naar de situatie van jullie als ouders. Relevant is bijvoorbeeld wat de financiële situatie is, of jij of je ex-partner een nieuwe relatie heeft, hoeveel (minderjarige) kinderen jullie verzorgen en ga zo maar door.

Nog belangrijker is de eigen situatie van jullie zoon of dochter. Woont deze nog thuis of al op kamers? Welke studie wordt gevolgd? Ontvangt hij/zij bepaalde toeslagen (zoals zorgtoeslag en/of studiefinanciering)? En dan komen we bij het belangrijkste, kan jullie kind door de bijbaan voorzien in de eigen behoefte?

Rechtspraak

Het Gerechtshof Amsterdam stelde in een uitspraak in een zaak uit 2017 vast dat een dochter die in haar tussenjaar in een kledingwinkel werkte te veel alimentatie had ontvangen, omdat zij door dit bijbaantje over eigen middelen beschikte. In dit geval diende de dochter het te veel ontvangen bedrag – gelet op de inkomenspositie en de ziekte van vader – zelfs terug te betalen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloot in een zaak in 2021 dat de dochter (door voordat zij met haar studie begon een jaar te gaan werken) deels zelf kon voorzien in haar behoefte en deze inkomsten moesten volgens het hof als structureel worden gezien. De verplichte bijdrage van haar ouders werd verlaagd. In een zaak uit 2022 oordeelde de rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de bijverdiensten van een zoon in zijn tussenjaar niet voldoende zijn om te voorzien in zijn eigen behoefte en daarom dienden zijn ouders even veel aan hem te betalen als aan hun andere (nog minderjarig) kind.

Kortom, als jullie kind niet studeert of stopt met studeren en – tijdelijk – fulltime gaat werken, dan kan hij/zij (deels) in de eigen levensonderhoud voorzien. De behoefte aan kinderalimentatie kan daardoor ontbreken. De verplichting tot het betalen van kinderalimentatie kan daardoor stoppen of aanzienlijk lager worden.

Mogelijke fiscale gevolgen

Besluiten jullie als ouders toch een bijdrage te betalen terwijl jullie kind daar eigenlijk geen “recht” op heeft, dan zal deze bijdrage mogelijk als een schenking aangemerkt worden. Ouders mogen in 2024 € 6.633 belastingvrij schenken aan hun kind (dit bedrag is onderhevig aan jaarlijkse wijzigingen). De Belastingdienst zien beide ouders als één schenker. De schenkingen moeten dus bij elkaar opgeteld worden, ook als jullie gescheiden zijn. Is het totaalbedrag hoger dan € 6.633, dan moet jullie kind aangifte doen.

Neem contact met ons op

Lopen jullie hier tegenaan en komen jullie er zelf niet uit, dan kunnen jullie contact met ons opnemen. Wij helpen jullie graag bij het maken van een berekening of bij het voeren van gesprekken