Scheiden in Hollywood en Hillywood

Deze week was er weer veel scheidingsellende in het nieuws. Jennifer Garner en Ben Affleck (“Bennifer”) gaan scheiden en nemen een mediator. Estelle is al gescheiden en haar advocaat vordert nu meer partneralimentatie van Ruud. En wat gebeurt er met Damian als Sylvie (al gescheiden van Rafael) gaat verhuizen naar haar nieuwe liefde in Zwitserland?sylvie¬†

Mediation en scheiden

Yahoo berichtte dat Bennifer een mediator in plaats van een advocaat hebben ingehuurd voor hun scheiding. In Hollywood is mediation helaas niet zo vanzelfsprekend als hier. Er worden daar eerder dure advocaten ingeschakeld. Een mediator wordt in Amerika vaker gekozen door ex-koppels die niet zoveel te besteden hebben; er hoeft maar 1 mediator betaalt te worden in plaats van 2 advocaten. Bij ons ligt de keuze voor de mediator ook voor de hand voor de rijkeren onder ons. De keuze van Bennifer voor een mediator wordt overigens toegejuicht door psychologen; De beslissing om geen vechtscheiding met advocaten aan te gaan, wordt in het belang van de kinderen geacht.

Alimentatie

Dan Ruud en Estelle. Estelle krijgt minder alimentatie van de rechter. Haar advocaat is namens haar in hoger beroep gegaan. RTL berichtte dat Estelle het geld nodig heeft voor het onderhoud van haar gezin. Hier zit misschien wel de crux. In de wet wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen partner- en kinderalimentatie. Partneralimentatie is bedoeld voor de kosten van de partner en kinderalimentatie voor de kinderen. De advocaat van Estelle zal moeten aantonen dat zij niet in haar eigen kosten kan voorzien. Als zij de kosten van de kinderen niet kan betalen, zal haar advocaat om een hogere kinderalimentatie moeten vragen.

Cross Boarder mediation

Sylvie zal binnenkort intrekken bij haar nieuwe liefde in Zwitserland en Damian meenemen. Rafael zou zijn zoon hierdoor minder vaak zien. Als ouders allebei het ouderlijke gezag over de kinderen hebben, mag de ouder niet zonder toestemming van de andere ouder verhuizen. De advocaat van deze ouder kan -indien dit wordt geweigerd- toestemming hiervoor aan de rechter vragen. De rechter kijkt dan of de vertrekkende ouder ervoor zal zorgen dat de kinderen na de verhuizing nog steeds veel contact met de andere ouder hebben. Nu is het in Damians geval zo dat zijn vader ook Hamburg zal verlaten, omdat hij zal gaan voetballen in Spanje. Het argument dat Damian zijn vader minder zal zien, gaat dus niet op. Voor Damian zal dan ook -met een advocaat of een mediator- een nieuwe contactregeling moeten worden bedacht.

Janneke Mulder

Familierechtadvocaat en scheidingsmediator te Rotterdam

www.uiteenfamilierecht.nl

Delen: