3 belangrijke punten voordat u trouwt

Uw bruiloft moet de mooiste dag uit uw leven worden en met de voorbereiding bent u al maanden bezig. Maar is er ook nagedacht over de zakelijke gevolgen die een huwelijk met zich meebrengt? Want vanaf het moment dat u bent getrouwd en u hebt “niets geregeld” zijn bijvoorbeeld de schulden van de ander ook van u geworden. 

Huwelijkse voorwaarden

Even langs de notaris voor huwelijkse voorwaarden en het is geregeld. Maar waarom alleen nadenken over de financiële gevolgen die een huwelijk met zich meebrengt? Na de bruiloft zullen er namelijk ook op den duur veel andere dingen veranderen. Misschien nemen jullie wel kinderen of gaat het misschien een tijd niet zo goed met jullie relatie. Wie gaat er minder werken als er kinderen komen? Zijn er misschien nu al onderwerpen van discussie die telkens weer terugkomen, bijvoorbeeld dat hij altijd wegloopt bij een ruzie?

Echtscheiding of vechtscheiding?

Enkele goede gesprekken voor de bruiloft met behulp van een mediator over uw relatie kan een betere relatie opleveren. Mocht het toch mis gaan, dan kan het een vechtscheiding voorkomen. Premarital mediation worden deze gesprekken ook wel genoemd. Hoe verdelen we de taken? Willen we kinderen en gaat er dan iemand van ons minder werken? Hoe regelen we het als we toch besluiten om te gaan scheiden? Deze afspraken kunnen worden opgenomen in huwelijkse voorwaarden of de samenleefovereenkomst. Dit om goed voorbereid je huwelijk in te gaan maar ook alvast om de “spelregels” te bepalen voor het geval het toch misgaat. 

Hier drie belangrijke punten waar u aan moet denken bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden:

1. Praktische zaken tijdens het huwelijk:

·         Wat zijn je wensen, verlangens en verwachtingen van het huwelijk (denk aan carrière, verdeling van de zorg over de kinderen)?

·         Hoe willen wij tijd voor elkaar maken en investeren in onze relatie?

·         Op welke wijze zullen wij de zorg voor kinderen te combineren met werk en andere belangrijke bezigheden?

·         Hoe wordt omgegaan met eventuele kinderen uit een eerdere relatie?

 

2. De communicatie

·         Als wij een discussie hebben, hoe verloopt dit meestal?

·         Wat zijn belangrijke waarden en normen die je vanuit je jeugd hebt meegekregen?

·         Overleggen wij alles, hebben wij de taken verdeeld of gaan wij meer onze eigen gang?

·         Is er een van ons die moeite heeft met praten/gevoelens uiten en hoe gaan wij hiermee om?

·         Hoe kijken wij tegen relatietherapie aan en op welk moment –op tijd!- schakelen wij een therapeut in?

 

3. Scheiden

·         Willen wij afspreken dat wij bij een scheiding eerst zullen proberen om er onderling uit te komen door middel van een advocaat-scheidingsmediator?

·         Spreken wij af dat hoe dan ook het belang van onze kinderen voorop staat?

·         Kunnen wij nu alvast afspraken maken over bepaalde onderwerpen bijvoorbeeld de woning bij een scheiding of onze gezamenlijke onderneming?

 

Vraag bij Uiteen de checklist huwelijkse voorwaarden op voor de gegevens die nodig zijn voor het opstellen van de voorwaarden.

Meer informatie of advies over het opstellen van huwelijkse voorwaarden en/of premarital mediation? Neem contact met op met Uiteen.

Janneke Mulder
Advocaat en Mediator
Uiteen – Kantoor voor Familierecht te Rotterdam

www.uiteenfamilierecht.nl

Delen: